Fotboll

”Det vi gjort hittills ger inga gratispoäng”

Fotboll Det börjar dra ihop sig för IFK Värnamo. I en intervju med Robin Asterhed berättar han bland annat vad han och hans lag fokuserat på under landslagsuppehållet. Han ger också sin syn på statistiken som talar om en 80-procentig chans att det blir allsvenskan för IFK Värnamo nästa säsong. – Det är trevlig statistik, mer än det kan jag inte göra med den, säger han till Värnamo.nu.

Robin Asterhed. Foto: Henrik Skoglund

Idag reser IFK Värnamo till Göteborg för att ta sig an GAIS. Man gör det efter ett nästan två veckor långt uppehåll. Innan superettan tog landslagspaus visade Robin Asterheds gäng upp en fin form och på så sätt kan man tro att uppehållet kom olägligt, men IFK-tränaren håller inte med.
– Vi hade spelat ganska mycket på kort tid och det känns som att vi inte mått så dåligt av det (uppehållet, reds anm). För det första måste vi se det positivt tror jag, vi kan inte tänka att det är dåligt utan det måste ju vara något vi tycker är bra.
– I det här fallet kändes det bra att träna ordentligt igen, för det var mycket återhämtningspass de senaste veckorna och de är vana att träna hårt här, säger han och sveper med blicken över Ljusseveka konstgräsplan där hans manskap just genomfört ännu en träning.

Tränaren berättar att de inte fokuserat på någon speciell detalj under uppehållet, utan valt att se helheten.
– Vi måste utveckla spelet tillsammans och den dynamiken emellan oss. Så det är inget specifikt område förutom att försöka bli bättre ihop på vår identitet och vårt spel.

Tittar man bakåt i tiden på de lag som de tio senaste säsongerna lett superettan efter 24 omgångar, så har endast två missat allsvenskt avancemang. Ska man gå på det så är det 80 procents chans att IFK Värnamo spelar i allsvenskan 2022.
– Det är trevlig statistik, mer än det kan jag inte göra med den. Vi måste fortfarande göra vårt i matcherna. Men det är bra att vi har den utgången, vi är stolta över att ha den inför de sista sex matcherna. Vi har gjort något bra hittills, men det vi gjort hittills ger inga gratispoäng framåt utan vi måste ta poängen.

Finns allsvenskan i era tankar?
– Det är klart att vi är medvetna om att vi leder och att det är sex matcher kvar. Samtidigt pratar vi och är medvetna om att för att ta oss dit så…
– Det är inte så att vi gömmer oss för tanken, men vi vill vinna varje match och i slutändan kan vi vinna serien. Men för att kunna göra det så tror jag vi måste vara i nästa aktion, nästa träning och nästa match.

Vad talar för att ni inte kommer falla ihop?
– Att vi är ett bra lag och vi har varit med och konkurrerat i alla matcher. Vi kan vinna det som är kvar, vi kan förlora det som är kvar, men det ska mycket till om man gör det ena eller det andra så att säga. Med ett normalt utfall så ska vi verkligen kunna ta poäng i varje match.
– Att vi är jämna och starka tycker jag talar för att vi kan vara med och fajtas i nästa match. Det är bara det vi kan fokusera på, inte på om vi faller eller inte.

IFK Värnamo har en i sammanhanget orutinerad trupp. Merparten av spelarna fanns med i division 1 ifjol och nu står man mycket överraskande med ett ben plus en fot i allsvenskan. Robin Asterhed berättar att man inte jobbat så mycket med den mentala aspekten mer än det man vanligtvis brukar göra.
– Det är egentligen det vi pratar om, när vi väl är på plan så ska vi försöka göra nästa aktion och nästa övning så bra som möjligt och acceptera att vi tappar, missar ibland. Det är ingen som kommer…
– En sak som jag tror kan vara en styrka är att ingen i laget lastar någon annan för någonting. Skulle man slå en felpass, det är en del av spelet och det enda vi kan göra är att reagera på det och försöka ta tillbaka bollen igen.

Jonas Thern. Foto: Henrik Skoglund

Vid sin sida har Asterhed Jonas Thern som i år har titeln assisterande tränare. 54-åringen besitter en rutin som räcker och blir över. När han tillfrågas om vad han kan bidra med i den situation som IFK befinner sig i just nu, så menar han att det bara är att fortsätta vara sig själv.

Det är fotbollsögat som kommer till nytta säger han.
– Om inte kvaliteten är bra på träningarna så har jag väl ett öga till att kunna se att där måste vi skärpa oss. Det är väl sånt jag kan bidra med. Ser man spelare som trampar lite vatten, som är lite tunga, så kanske man måste hitta en lösning för att alla ska vara så nära sin toppnivå som möjligt, säger Thern och fortsätter:
– Det är väl lite den känslan och erfarenheten man kan bidra med. Annars tycker jag att det ska vara ungefär samma som det varit hela tiden. Vi jobbar på med de grejerna vi gjort för att det ska fungera så bra som möjligt för laget.

Att konsekvent jobba på med de sakerna man gjort hela säsongen har ju onekligen visat sig vara ett framgångsrecept. Klockan 13.00 idag är det avspark på Gamla Ullevi i Göteborg. Två timmar senare vet vi om Värnamo befäst sin serieledning.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *