Fotboll

Därför värmde man inte gräset tidigare

Fotboll Under torsdagen blev det klart att även stormatchen mellan IFK Värnamo och Malmö FF flyttas till Borås Arena. Kritiken mot kommunens hantering av gräsmattan på Finnvedsvallen har varit massiv från olika håll och det har ifrågasatts varför man inte värmde gräset tidigare.

Bild från planinspektionen 2023. Foto: Tero Väisänen

Jesper du Rietz är chef för fritidsförvaltningen i Värnamo kommun. Han berättar att man från kommunens sida gjort vad man kunnat för att få Finnvedsvallen i spelbart skick till premiären.
– Vi har tillsammans med våra samarbetspartners jobbat mycket aktivt med att förebygga snömögelangrepp genom olika åtgärder såsom regelbundna luftningar, gödningar med mera. Allt som kan göras och som bör göras är gjort.

”Behövs värme och solsken”

Han fortsätter med att berätta att väder och temperatur inte varit den största boven i dramat i det här fallet.
– Exempelvis där gräset har tagit sig på planen så är gräset trots allt grönt och frodigt med vettigt rotsystem. Men där snömögelangreppet har varit stort har gräset helt dött. Den stödsådden som gjorde efter sista matchen i höstas samt i februari i år kan vi med självklarhet inte kunna få till med bra rotsystem till i början av april.

Förklara varför det är självklart.
– Det behövs värme och solsken vilket inte är självklart, vädret avgör. Man kan påskynda med värme genom olika uppvärmningssystem vilket kan tidigareläggas processen något.

Varför kom inte värmen igång tidigare?
– Påbörjar man uppvärmning av marken innan klimat och väder växlar årstid så riskerar man att gräset ”vaknar upp” och då måste man fortsätta med uppvärmning så länge det är kallt, annars dör gräset eftersom det uppvaknade gräset är känsligt för kyla.

Jesper du Rietz fortsätter:
– En av konsekvenserna blir då att täcke eller duk måste ligga ute långa tider vilket starkt ökar risken för att snömögel etablerar sig i stor skala. Själva täcket, inte växtduken, kan bara ligga på några få dygn, annars kväver man gräset som då dör av den anledningen. Som du noterar är det många parametrar och det krävs kunnande och erfarenhet för rätt avvägningar i denna hantering, varför vi utöver vår egen kompetens tar stöd från externt håll som har erfarenhet från elitplaner.

I en kommentar på Facebook berättar sportchefen Enes Ahmetovic att IFK själva slog igång värmefläktarna.
– IFK tog initiativ till att anskaffa och värma upp planen någon vecka före påsk. Det gjorde de på ett bra sätt, kommenterar Jesper du Rietz det.

”Ingen resursfråga”

En annan kritik som riktats mot kommunen är bemanningen på Finnvedsvallen. Vaktmästarna har även andra kommunala anläggningar att ta han dom och kan inte vara på plats hela tiden på Finnvedsvallen. Jesper du Rietz menar dock att det inte är något fel på bemanningen.
– Detta en prioriterad verksamhet och den resursen som erfordras avdelas med prioritet mot elitverksamheten. Ibland är det tuffare och stressigare, men det håller sig inom den normalvariationen som bör finnas i en verksamhet. De gör ett gediget arbete.

Tittar ni på en lösning att ha folk på plats året runt?
– Det är ingen resursfråga, vi har den bemanningen och kompetensen som erfordras.

 

Taggar

Dela


11 reaktioner på Därför värmde man inte gräset tidigare

Varför ser Finnvedsvallen ut som den gör? Om det är snömögel så kan ni inte räkna med att spela på planen under hela vårsäsongen. Det snabbaste vore att riva upp planen och rulla ut odlat gräs. Om ni vill se gröna fina planer så åk ut till Kärda eller Bredaryd – Lanna. De finns inom 2 mil.

En annan fråga är ju varför fotbollförbundet tvunget ska flytta matcher när matcharenornas gräsmattor för dagen inte håller måttet.
Jag menar i Tyskland och England blir ju ofta matcher uppskjutna på grund frusna planer mm, dessa matcher får då ett nytt matchdatum, (istället för att flyttas!) ibland flera månader senare.
Det är just därför en uppskjuten match som Southampton – Preston spelas 16 april, det bill säga flyttades fram sex veckor istället för att flyttas och spelats i tex Cardiff!
Med andra ord varför agerar inte det svenska fotbollförbundet precis som sin engelska, tyska och franska motsvarighet?

Kan ju vara på sin plats att rätta mig själv!
Vid närmare eftertanke så var kanske Southampton – Preston ett dåligt exempel på matcher som ställts in på grund dåliga planer. Detta då just denna match förmodligen var den enda av alla inställda engelska matcher som inte ställdes in för att planen var frusen eller vattendränkt med mera. Denna match ställdes nämligen in på grund av en industribrand som låg granne med matcharenan. Men faktum kvarstår, i övriga Europa skjuts inställda matcher upp, de byter inte spelort!

Ännu ett konstaterande, då det en vecka framåt, minst, spås kallt väder blir det inget spel på Finnvedsvallen. Även tredje hemma spelas på bortaplan.

Arenachefen har ju slutat, så någon har ju tagit sitt ansvar. Tyvärr lyckades de inte få någon ny på plats till denna säsong.

Att ansvariga får sitta kvar på sina positioner är ett mysterium. Ställer de folkvalda politikerna inga krav på cheferna i kommunen? Okej att man gör missen första året i allsvenskan men detta är ju ren nonchalans av trötta herrar som bara bryr sig om att lönen hamnar på rätt konto den 27:e varje månad. Är ju inte direkt en liten förening vi pratar om utan den största idrotten i Sverige!

Den här staden Värnamo. Kan inte hantera en arena. Så se det så det handlar inte om gräset D et är pengar. Kommer inte bli någon arena. Så sluta att idissla.

I många fall tar ju kommunen in extern expertis när inte eget huvud är tillräckligt.
Det hade ju varit högst befogat när det visat sig att de egna inte klarar det som alla villaägare med gräsmatta klarar.
Borde ju insett efter förra våren att man inte har kunskapen.

Hur är det möjligt att man som ansvarig ledare i kommunen kan påstå att man i detta fall har de resurser och den kompetens som krävs.

I min enkla värld som egen företagare under 35 år har jag fått lära mig att ta ansvar.

Man har aldrig, aldrig, aldrig gjort så gott man kan om man inte löst sin uppgift eller jobb.
Antingen saknar man då resurser eller kompetens för att lösa uppgiften. Den finns runt hörnet.

Jag kan med säkerhet säga att vi varken hade haft bilar, flygplan, datorer, mobiltelefoner eller ett någorlunda modernt samhälle om vi hade nöjt oss med uttrycket ”Vi har gjort så gott vi kan”

Men i kommunala och politiska kretsar är det tydligen gångbart.

Det är klart att Jesper du Rietz tar sitt ansvar och avgår…
Man kan inte säga att vi har den kompetens som erfordras när det är tredje året i rad det inte fungerar.
Jag är beredd att gå ut och göra en namninsamling för att få en förändring

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *