Claesson skadad när Sverige vann

Fotboll Viktor Claesson blev skadad och utbytt efter 79 minuter när Sverige vann över Rysland i Nationsligan.

Svensk glädje mot Ryssland. Foto: Svenska Fotbollförbundet

Viktor Claesson. Arkivbild

Sverige var klassen bättre än Ryssland och vann med 2–0 (1–0). Därmed vann man gruppen och flyttas upp i A-gruppen. Viktor Claesson var delaktig i 2–0-målet men knappt tio minuter senare blev han skadad i ena foten och tingades utgå.

Victor Nilsson Lindelöf gjorde 1–0 i 41:a minuter och sedan var det Marcus Berg som svarade för 2–0 i minut 72.

Sammantaget gick det bra för de nordiska länderna: Sverige och Danmark flyttas upp i A-gruppen samt Norge och Finland till B-gruppen. Ett enda minus noteras:  Island åker ned till B-gruppen. Vi får väl även räkna in Färöarna som bliv kvar i lägsta gruppen, D.

– Så jäkla roligt att vi får visa upp det spelet vi har här hemma. Jag är enormt glad för det vi har gjort den här samlingen, sa förbundskapten Janne Andersson till förbundets hemsida där texten nedan är hämtad.

Ryssarna försvarade sig lågt och minimerade sitt risktagande, Sverige satte upp tempot och anföll. Resultatet blev en svensk dominans, siffermässigt uttryckt i 69 % bollinnehav och en rad bra möjligheter främst från inlägg och fasta situationer.

– Vi spelade bra, gjorde det jäkligt bra som lag och skapade mycket chanser. Då är det lätt att lira, sade Kristoffer Olsson efter sin första tävlingsmatch som startspelare i landslaget.

Viktor Nilsson Lindelöf gjorde också han en utmärkt första halvlek, där han både avstyrde ryska kontringar och stod för fina spelvändningar. Han fick också kröna halvleken med 1-0, när han reagerade snabbast efter en hörna och tryckte in bollen lågt och stenhårt i målvaktens vänstra hörn.

I andra halvlek flyttade Ryssland upp sin press, och spelet öppnades upp. Janne Anderssons lagmaskin behöll dock övertaget med disciplinerat och självuppoffrande arbete över hela planen.

Marcus Berg gjorde 2–0, efter ett vackert anfall där Sverige hade tolv passningar inom laget i anfallszon. Sebastian Larsson avslutade med ett skott, och returen föll framför Berg.

Ryssland bytte in det man hade kvar i anfallsväg i jakt på kvittering, men kunde aldrig riktigt hota Sverige som effektivt kontrollerade matchen hela vägen i mål.

Nästa säsong av nationsligan spelar Sverige med eliten, Europas tolv bästa lag. Men först väntar direktkvalet till EM 2020 som lottas söndag den 2 december. Sverige finns då i andra seedningsgrupp.