Fotboll

Blickar mot allsvenskan: ”Två skilda sporter vi pratar om”

Fotboll IFK Värnamo är mycket nära allsvenskt spel nästa säsong. Värnamo.nu tog ett snack med klubbchefen Christian Ahlander och sportchefen Håkan Söderberg om vilka utmaningar som de har just nu – och det som väntar i händelse av avancemang.

Håkan Söderberg är sporchef i IFK Värnamo. Foto: Henrik Skoglund och Tero och Anette Hedin Väisänen

Vi träffar sportchefen Håkan Söderberg i samband med en U-21-match på Ljussevekas konstgräs.
– Vi kan inte gå ut och prata med eventuella nyförvärv innan vi vet var vi ska spela. Vi ligger ganska lågt där, säger han.

Det krävs en seger till för IFK innan den allsvenska platsen kan räknas hem. Håkan Söderberg berättar att arbetet med nästa säsongs trupp kommer ta fart när allting är definitivt.

Hur ser er situation ut när det gäller kontrakt?
– Bra tycker jag. Sen är det klart att man skulle önska att man kunde ge alla besked. Men det kan vi tyvärr inte. Men jag tycker vi har en bra balans på hur länge kontrakten löper och så. Jag kan inte i procent säga hur många som är klara, men vi känner oss ganska tillfreds med hur kontraktssituationen är.

”BRA UTVECKLINGSPOTENTIAL”

Det är ju knappast troligt att det kommer ske, men sportchefen berättar att om det blir en fortsättning för IFK i superettan så skulle han vilja se en fortsättning med de allra flesta av spelarna.
– Vi är ju seriens yngsta lag, så det finns ju en fortsatt bra utvecklingspotential. Skulle vi ta steget upp så är ju den krassa och hårda idrottsliga sanningen att då måste vi säkert spetsa alla lagdelar litegrann och då blir det på bekostnad att inte alla kan vara kvar. Vilket naturligtvis är jättetråkigt, men en del av elitidrotten, konstaterar han samtidigt som domaren blåser igång matchen som pågår framför oss.

Det finns en hel del frågetecken kring nästa säsongs trupp med tanke på att man inte här och nu definitivt vet var laget kommer spela. Med Söderberg säger att om det blir allsvenskan så vill han ha en liknande karaktär på laget som i år.
– I år kom vi upp som rätt vetgiriga nykomlingar. För vi hade ett väldigt ungt och oprövat lag. Det kommer vi få i allsvenskan också. Så jag tror karaktären, att inte frångå en enda sekund på de principer vi har skapat i den här gruppen i år, kommer vara densamma.

I nästa andetag säger han:
– Jag tror att den största utmaningen sitter lite längre norrut, säger han och pekar mot IFK:s klubbhus.
– För styrelse och klubben i stort, det är två skilda sporter vi pratar om gällande allsvenskan kontra superettan, rent organisatorisk.

LITEN ORGANISATION

Sagt och gjort. Näste man till rakning blir klubbchefen Christian Ahlander.
– Just nu är det mycket, det är allt från smågrejer till lite större och funderingar på organisation, ekonomi och…Ja, allt från nästa match och arrangemanget runt det till planering inför nästa år, säger han apropå arbetsbelastningen för stunden.

En het potatis är arenafrågan. Finnvedsvallen är inte godkänd för allsvenskt spel. Som ni kunde läsa på Värnamo.nu i går så kommer frågan om hur man går vidare tas upp av kommunstyrelsen på tisdag nästa vecka.
– Jag försöker ha koll på vad som diskuteras där och läser in mig på vad det är för krav. Vi lyssnar och kommer med synpunkter, det är ju kommunen som jobbar med det där framförallt. Men vi pratar in och lyssnar med kommunen vad som kan vara bäst för båda oss.

En annan fråga om det blir allsvenskt spel är organisationen runt klubben. I dag är det en i sammanhanget slimmad organisation och Christian Ahlander, som just nu jobbar halvtid med IFK Värnamo, menar att man kommer behöva växa om man tar klivet upp.
– Vi kommer nog att utöka på ett eller annat sätt ja. Jag kommer säkerligen gå upp i tid och bara jobba med IFK. På marknadssidan tror jag också vi kommer behöva förstärkning.

STORA UTMANINGAR

Klubbchefen säger att även om man blir kvar i superettan så kommer man nog behöva växa organisatoriskt. För bara ett år sedan var man ett division 1-lag. Så han håller både med och inte med påståendet att klubben just nu arbetar efter två parallella spår, ett för allsvenskan och ett annat för superettan.
– Vi försöker jobba med ett spår, och det är att bli bättre. Sen att det gått fantastiskt bra sportsligt så betyder inte det att vi har två helt olika scenarier. Vi är en liten förening och försöker anpassa den så gott det går. Nu går det lite fortare då och det är mycket som händer på en gång. Skulle vi gå upp så är det väldigt mycket som händer inom alla områden, både sportsligt, organisatoriskt runt matcherna och även också media och intresset runtomkring som kommer vara helt annorlunda än vad det varit tidigare.

Om ni går upp, vad kommer bli de största utmaningarna för er?
– Arenan och tillsammans med förhoppningsvis den publiktillströmningen som blir. Med den uppmärksamheten så blir det ett helt annat arrangemang. Vi jobbar exempelvis just nu med nästa match (Helsingborg hemma) och då hoppas och tror vi att det blir en full arena. Det är drygt 4 000.
– Men tar vi steget upp till nästa år så måste vi till exempel öka antalet sittplatser och ta in mer folk på arenan. Då skulle det kunna bli vissa matcher där det är ännu mera publik. Hur mycket det blir vet jag inte, men då kanske det blir 6 000 eller någonting. Nu vet jag inte exakt hur mycket det kan komma att bli, men då behöver vi en väldigt mycket större organisation, hantering och logistik runt omkring. På arenan, både innanför och utanför. Säkerheten, hur hanterar vi när det kommer stora samlingar från storklubbarna. Både vi och kommunen tar emot dem, hur hanterar vi det? Det är den största utmaningen.

Samtliga 32 klubbar i allsvenskan och superettan får pengar från svensk elitfotboll från tv-avtalet. Fördelningen är att de allsvenska klubbarna får 75 procent av kakan och de som huserar i superettan får 25 procent. För den med sinne för ekonomi blir det då tydligt att IFK, i händelse av avancemang, kommer få en större ekonomisk kostym att röra sig i.

Christian Ahlander säger att det kommer ha inverkan på en eventuell allsvensk spelartrupp.
– Ja, det gör det naturligtvis. Merparten kommer troligtvis vara heltidsproffs.

I dag jobbar merparten av truppen vid sidan av fotbollen. Men utöver högre ersättning till spelarna så kommer det givetvis också handla om att spetsa till truppen.
– Varje år byter vi ut några och vi har ju haft förmånen att ha det ganska stabilt nu i två år vilket har varit vår styrka och det som gett oss framgång. Vi har ju kunnat spela ihop killarna. Vi spetsade till i år med några stycken och det kommer säkert bli så nästa år också att vi behöver utöka med några stycken.

Är tankarna från klubben att behålla kärnan i truppen och spetsa runtomkring?
– Ja, definitivt. Vi har ju redan kontrakt och avtal med en hel del av spelartruppen.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *