Bildextra: Förlust för IFK borta mot Varberg

Fotboll Det blev förlust för IFK i Varberg med 0–3 (0–1). Bildextra och matchrapportering följer nedan.

[20/20]

Det blev som förväntat en tuff match mot Varberg idag för IFK. Man spelar bra fotboll som vanligt den här säsongen men man får inte in bollen. 3–0 speglar inte matchbilden men Varberg är ett taktiskt skickligt och fysiskt lag som vet vad de ska göra för att vinna matchen.

Läs tränare Kim Hellbergs kommentarer från matchen i en separat artikel.

Text: Adrian Paukovic

Matchen slut

90+4′ Åter ett fint läge för Antonsson med skottet rätt på Varbergs målvakt.

90+2′ Varbergs Le Roux får ett gult kort.

90′ Domarteamet lägger till 4 tilläggsminuter.

88′ Gult kort till Varbergs Simovic.

86′ MÅL!! 3 – 0 TILL VARBERG EFTER EN FIN UPPRULLNING PÅ HÖGERKANTEN OCH INHOPPANDE JUNIOR GÖR MÅL!

85′ Byte för IFK, in kommer Avdiu och ut går lagkaptenen Winsth.

84′ Friläge för Varberg men Vaitsiakhovich återigen följsam och hindrar bollen från att gå i mål.

77′ Bra frisparksläge för IFK. Dock utan utdelning.

75′ Byte för IFK, in kommer Moses och Brendon, ut går Vindehall och Wenderson.

En kvart kvar av matchen och IFK har svårt att skapa lägen. Varberg håller försvaret fortsatt kompakt. Synd för IFK:s del är att man har haft bra lägen men inte förvaltat de idag.

73′ Byte för Varberg, in kommer Sundström och Winbo, ut går Alfonsi och Kunst.

72′ Varberg med en mycket fin chans till att göra 3–0, återigen står Vaitsiakhovich längst bak och räddar.

66′ Byte för Varberg. In kommer Junior, Lushaku och Sverrison, ut går Madjed, Liljenbäck och Johansson. Byte även för IFK, in kommer Becirovic och ut går Kenndal.

59′ Fin kontring av IFK, Antonsson får ett kanonläge precis framför mål men skjuter utanför.

56′ Gult kort till Tihi.

55′ IFK kommer upp i ett anfall direkt efter baklängesmålet, Magashy med skott som räddas av Varbergs målvakt.

53′ MÅL! VARBERGS – ANFALLAREN SIMOVIC NICKAR IN BOLLEN EFTER ETT FINT INLÄGG! 2–0 TILL VARBERG!

51′ Vaitsiakhovich får sträcka ut ordentligt efter att Varberg lagt in bollen i straffområdet.

50′ Varberg med skott, bra täckt av Eriksson. Bollen ut till hörna.

46′ IFK startar med ett högt tempo och får en hörna efter skottet av Antonsson täckts.

Andra halvlek har startat

HALVTIDSPAUS. En match med rätt lågt tempo. IFK har haft ett par bra lägen främst genom Antonsson som varit nära att göra mål, sedan även ett par halvchanser. Precis som man förutspådde på förhand är det en jämn match och ett Varberg som är svåra att ta sig förbi. Återstår att se om IFK kan få hål på Varbergsförsvaret.

45′ Domarteamet lägger till två tilläggsminuter.

44′ Ny IFK – hörna efter en fin aktion av Antonsson.

39′ Skott av Johansson från bra läge till höger i straffområdet, skottet täcks av Varberg – försvarare.

35′ Wenderson med nytt skottförsök, skottet dock en bit utanför målet.

27′ MÅL! VARBERG GÖR MATCHENS FÖRSTA MÅL. 1–0 EFTER EN TILLTRASSLAD SITUATION-

26′ Målchans för Varberg med skott från vänster i straffområdet. Vaitsiakhovich med bra räddning ut till hörna.

22′ Ny chans för IFK, skott av Wenderson som dock går högt över.

19′ Antonsson med ny målchans, denna gången skott med högern och målvakten räddar.

18′ Varberg med målchans, skottet räddas av Vaitsiakhovich som egentligen ska vara hörna, domaren missar det och inspark till IFK.

15′ Antonsson får matchens första målchans. Skott med vänstern tätt utanför målvaktens högra stolpe.

14′ Varberg kommer upp i ett anfall och kommer nästan igenom, dock frispark till IFK efter Varbergs Simovic dragit ner Tihi.

9′ Winsth sätter fart på sin högerkant och fixar fram en hörna igen. Tredje IFK – hörnan.

8′ Hörna för IFK, nick av Tihi utan att det blir någon farlighet.

3′ Larsson i duell med Varberg – spelare som blir liggande, dock frispark till IFK.

Match startad

IFK Värnamo kommer senast från förlust efter en tuff bortamatch mot Kalmar. Idag väntar ännu en tuff bortamatch för IFK då man åker till västkusten för att möta Varberg. Varberg har gjort sig kända i Allsvenskan under senaste åren i form av att vara ett fysiskt och starkt lag att möta. Speciellt är man starka på sin hemmaplan. Även Varberg kommer ifrån förlust i senaste matchen då man föll mot Elfsborg.

Inför matchen ligger IFK på en tolfte plats i tabellen efter tolv inspelade poäng. Tätt där bakom skuggar Varberg på en trettonde plats med enbart en poäng färre än IFK. Förutsättningarna på förhand gör att vi kan förvänta oss att det blir en jämn tillställning under eftermiddagen, hur det slutar återstår att se.

– Varberg är ett bra lag hemma, det vet vi om. Så det kommer bli kamp i regnet idag. Vi ska försöka med kontroll komma in i rätt ytor bakom deras backlinje, säger IFK – tränaren Kim Hellberg inför matchen till discovery+-

10 reaktioner på Bildextra: Förlust för IFK borta mot Varberg

Fattar inte att alla alltid klagar på backarna när det går dåligt. Två markeringsmissar av Oscar Johansson mot Kalmar och Varberg. Sätra i Kalmar var Oscars gubbe. Nu mot Varberg kom första målet på Oscars markering. Klaga på tränarna som låter den svagaste spelaren i närkamper och luftdueller markera på hörnor. Och slå bort alla fakta situation vi får. Börja klaga på att vi inte gör mål framåt. Inte ett mål på 360 minuter. Då ska vi också klaga på målvakten som släppte in tre mål. Det är ju inte bra. Då måste vi skaffa en ny målvakt.

Jag väntar med det eventuella domedagssnacket till efter Sundsvallsmatchen, ty det är en riktig måstematch.

Förstår Observantens kritik och håller med, med den här startelvan vinner IFK inga bortamatcher. Kenndahl och Larsson håller inte på den här nivån, Eriksson vinner inte avgörande dueller i eget straffområde, två förlorade sådana på de två senaste matcherna – två mål i baken. Hellberg verkar ändå nöjd och tycker att Kalmar och Varberg är svåra bortamatcher (och hedersamma förluster), jag tänker på nästa bortamatch – Djurgården på bortaplan – kan bli pinsamt för IFK.

Jag fattar inte hur Hellberg kan vara så lugn och obekymrad. Inte ett mål på 3-4 matcher borde skapa oro. Man kan inte leva på vändningen i Helsingborg och på vinsten mot Hammarby. Dags att kavla upp ärmarna och fatta allvaret innan det är för sent. Hoppas Hellberg lyssnar på sin kollega Thern. Att bara ha en målgörare, som dessutom inte gör mål, håller ju inte i längden. Att IFK har ett spelövertag och att resultatet inte speglar matchen är totalt ointressant för mig, det är tabellen som räknas. Nu måste anfallare köpas in om man vill spela kvar i allsvenskan nästa år. För 0–3 mot Varberg är för mig katastrof, även om de är hemmastarka som Hellberg försvarar sig med.

Fyra frilägen och noll mål för Marcus Antonsson, men jag lovar er att han kommer att spela 90 minuter i nästa och nästa match också.
Om däremot Varbergs tränare funnits i Värnamo så hade det inte hänt. Då hade han varit bänkad efter usla prestationer i U 21, träningsmatch och Kalmarmatchen.
När spelare inte känner någon som helst press på sig för att prestera för att behålla sin startplats, då kommer motivationen att bli därefter.
William Kenndahl går ut i annan tidning och säger att han gjort sin sämsta match, men vad spelar det för roll om man ändå får spela nästa och nästa match.
Varberg gjorde en skitmatch mot Kalmar i april och förlorade med 0-3 på hemmaplan.
Till nästa match hade han bytt ut halva laget och man vann mot Giffarna.
De spelare som gör bra träningar, men aldrig får chansen att starta kommer allt längre ner i självförtroende och kommer därmed inte att kunna göra sig själva rättvisa när de ska göra ett inhopp.
Victor Andersson var mycket bra på försäsongen, men sitter på läktaren. Felix Wennergrund som jag trodde skulle blomma ut i år är längst ner i frysen.
Om en tränare hela tiden berömmer laget/spelarna efter matcher, trots dåliga prestationer, då kommer det aldrig att ske en förbättring av prestationen.
Mot Varberg var det spel mot ett mål under 35-40 minuter, men de leder med 1–0, då det borde ha stått 2–0 till IFK innan deras mål. Antonsson kan lägga den på första stolpen båda gångerna, men ska göra det lite snyggare på bortre.
Tyvärr kommer det inte att bli bättre om inte Kim lyssnar på Jonas angående laguttagning och framför allt konditionsträning.
Jag är så förbannad att vi hamnat i nuvarande läge, då vi kunnat ligga betydligt högre upp i tabellen.

De bästa tränarna sitter på läktaren? Höj nivån! IFK är nykomling i allsvenskan. Målet måste vara att hänga kvar! Tre lag bakom räcker. Stötta IFK! Sluta gnälla! Glaset är halvfullt. Ladda för hemmamatchen mot Sundsvall.

Observanten – du klagade förut på förluster med U-21. Nu vill du ha in dem spelarna i laget i allsvenskan? Victor Andersson var väl skadad hela försäsongen? När imponerade han på dig?

Hur vet du att Kim inte tar in övriga stabens åsikter? Vilka tankar har Jonas som inte får ta plats? Jag gillar Wennergrund men det finns väl en anledning att han inte spelade nåt i fjol och därmed inte ska gå in och bära den här offensiven? Ett utlån vore bra.

Som vanligt en trött analys med konditionsträning. IFK pressar ju bäst i allsvenskan (Expressen pratade om detta i sin podd, för övrigt mycket bra). Jag tycker vi ser starka ut fysiskt men sliter med effektiviteten framför mål. Tyvärr är det väl kvalitet som saknas i de avgörande lägena, för vi tar oss till chanser.

Hemsk känsla med förlust idag men tillräckligt med chanser skapades för att avgöra matchen. Tyvärr sätter vi inte dit dem. Men i ärlighetens namn har jag svårt att se vilka reserver som ska gå in och göra skillnad. Ingen har imponerat vid inhopp eller i U-21. Det är bara att hoppas att det lossnar för Magashy och Antonsson nästa vecka! Spelet är bra men vi måste bli bättre på defensiva fasta situationer.

Håller med realisten!

Men skulle nog vilja se Haris Avdiu göra en start eller iallafall komma in lite tidigare. Det var spel mot ett mål nästan hela matchen och IFK ägde matchen förutom att de inte gör mål på sina chanser! Varberg har väldigt tur och är effektiva och sätter sina ”få” chanser.

IFK måste ha bättre skärpa i avsluten! Hur många skott i bra lägen går antingen långt utanför eller högt högt över?

Nu hoppas vi på att vi kör över Sundsvall på Finnvedsvallen nästkommande match.

Dags att vakna nu IFK och ta in de två tre spelare ni pratar om som går direkt in i laget. Detta håller ju inte längre, nuvarande lag räcker inte till, går ju inte värva in division 2-spelare som allsvensk nykomling. Inte om man menar allvar med att seriöst stanna i allsvenskan.