Fotboll

4–1-seger i EM-kvalpremiären

Fotboll Fasta situationer var receptet för dagen när damlandslaget besegrade Lettland i EM-kvalpremiären och Anna Anvegård spelade nästan hela matchen.

Svenskt mål. Foto: Svenska Fotbollförbundet

Bredrydstjejen var med i 78 minuter och då ledde Sverige redan med 4–1, som kom att bli slutresultat. Svenska målskyttar var Linda Sembrant, Amanda Ilestedt, Caroline Seger och Kosovare Asllani*.

– Otroligt skönt att vi vinner, det är ingen jätteprestation från vår sida idag. Vi får en start som är… inte bra. Växer in i matchen och tycker att i andra halvlek får vi med oss ett rörligt spel, summerade lagkapten Caroline Seger efter matchen till förbundets hemsida.

Efter flera svenska målchanser kom överraskande ett ledningsmål för Lettland. Målet kom efter en lång hög frispark från lettisk planhalva, som nickskarvades av Karlina Miksone fram till Olga Ševcova som löpt sig fri in bakom Hanna Glas och Amanda Ilestedt, som tittade boll och kom steget efter.

– Det är egentligen ett liknande mål som vi har varit med om tidigare också mot sämre motstånd. Vi är inte påkopplade och då straffar dom oss och hon är duktig i luften hon den här nummer nitton, så vi har oss själva att skylla på det målet, konstaterade Caroline Seger.

Sverige fortsatte äga bollen och matade på mot det väldigt lågt stående lettiska försvaret, men med aningen för lågt passningstempo blev det som i inledningen, mest hörnor.

Hörnor är dock, och har varit, en bra svensk disciplin. Så även ikväll när Sverige vände underläget. Linda Sembrant nickade in 1-1 efter dryga halvtimmen och fem minuter in i andra halvlek nickade mittbackskollegan Amanda Ilestedt in 2–1. I båda fallen på vänsterhörnor från Kosovare Asllani.

– Känslan vara att vi kunde ha gjort tio mål på bara hörnor. Effektiviteten var inte tillräckligt bra och sedan tycker man också i vissa lägen att vi kunde ha skapat ännu bättre målchanser än vi gjorde, kommenterade förbundskapten Peter Gerhardsson en stund efter slutsignalen , till förbundets hemsida.

Sverige höjde tempot efter pausen och 3–1 (59) kom på straff från Caroline Seger. Inhopparen Madelen Janogy hade inte varit på planen i många sekunder när hon gjordes ner med straff som följd.

4–1 (68) kom återigen på en hörna, återigen från Asllani. Den lettiska målvakten Marija Ibragimova var först på bollen, men kunde inte hindra bollen från att gå in i eget mål.

Sverige hade bud på flera mål – bland annat hade Janogy ett skott som Ibragimova såg att parera på fel sida mållinjen – men lettiskorna lyckades hålla siffrorna nere till fyra insläppta.

– Vi genomför det till slut bra. Det handlar ibland om att få ett första mål för att för att få den resan man vill ha, men ibland är det en motståndare som vill annat, menade Gerhardsson.
– Jag tycker ändå att det är starkt att jobba sig igenom det hela. Fotboll är så här ibland, även om man inte vill det.

Vi fick se en A-landslagsdebutant ikväll när Rebecka Blomqvist löste av Anna Anvegård i den 78:e minuten. Blomqvist som kallades in till truppen när Pauline Hammarlund lämnade tidigt återbud på grund av skada.

De svenska damerna kvalar vidare om en månad då två matcher väntar, Ungern borta den 4 oktober och Slovakien hemma på Gamla Ullevi 8 oktober.

• Vår resultatsida med aktuella matcher finns på denna länk

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *