Silver för VBK

Brottning I helgen har säsongens första riktigt stora brottartävling gått av stapeln i Helsingborg med över 500 deltagare.

Värnamo BK ställde upp med fem brottare och bäst gick det för Denny Chjan som tog ett silver.

• GR 14 41 kg Lukas Issal
Lukas örjade första matchen lite avvaktande men skruvade sen upp tempot och vann till slut på poäng 13–2.
I andra matchen väntade favoriten i Lukas viktklass, två år äldre Idal Timirbiev från BK Atlas, Fredrikstad.
Lukas kämpade på hela matchen ut men hade svårt att få in något riktigt grepp mot en huvudet högre norrman. Förlust på poäng 0–7 för Lukas.
I Lukas tredje match stötte han på sin kompis Leo Ljungqvist från BK Orion. Matchen var en vinna- eller försvinnamatch för båda brottarna.
Leo gick ut bäst och styrde första halvlek och hade ledning 3–0 inför andra halvlek. I andra halvlek var Lukas mer påslagen och hittade snart ett supersnabbt nacksving och avgjorde matchen med en fallseger.

Match fyra hann knappt komma igång innan Lukas gjort tre snabba höftsving och sedan avgjort på fall.

I femte match väntade återigen en norrman och sist de möttes förlorade Lukas med uddapoängen.
Denna gång var Lukas dock vassare och hade matchen under kontroll förutom slarv vid falläge där det kunde slutat med förlust då norrmannen var riktigt hal och hade Lukas i fall men tiden hade precis tagit slut för halvlek. Lukas vann på poäng 10–6.

• Match om bronset
Bronsmatch för Lukas gick mot ett år äldre Alexandru Baloi från Klippans BK.
Lukas tog ledning med 2–0 med en fin kontring när Baloi försökte med ett ”arm och huvud”.
Sedan lade Klippanbrottaren in en växel till och då fick Lukas problem.
Med två sekunder kvar av första halvlek åkte Lukas dit på ett fall och förlorade matchen.
Dock en mycket bra tävling av Lukas igen som går sex matcher och blir fyra av 18 deltagare i 41 kg-klassen som förstaårspojk.

• GR 14 48 kg Ruben Stråkeved
Ruben var rejält på huggit direkt och rullade ut sin motståndare efter en minut. 12–0 till Ruben.

I Rubens andra match väntade också en favorit till klassegern, Wilmer Guldstrand från BK Atle.
Denna gång fick Ruben i alla fall ta en poäng mot sin motståndare som annars känns omöjlig att möta.
Förlust med 1–16.

Tredje matchen för Ruben blev en riktigt tuff ställningsmatch där han krigade och krigade för att ta igen ett poängunderläge. Till slut gav det utdelning och Ruben kunde sträcka händerna i luften efter poängseger 4–2.

Det väntade tyskt motstånd i Rubens fjärde match och det var ingen liten kille direkt; Huvudet högre och muskler som gjort en vuxen avundsjuk.
Ruben slet och krigade som aldrig förr och tysken gjorde likadant. Matchen var riktigt livlig och tuff där tysken gick upp i ledning men Ruben kontrade med två fina nacksving och var i ledning med en poäng och två sekunder kvar när tysken i en sista ansträngning lyckades få ner Ruben och kom runt på ryggen och därmed tog två poäng och även segern. Oerhört jobbig förlust för Ruben som därmed var utslagen men kan nog ändå blicka framåt med ett leende efter tävlingen då han gjorde en grymt bra match mot denne tysk. Det kommer Ruben ha nytta av i framtiden.
Ruben slutade åtta av 20 deltagare.

• GR 14 48 kg Isak Johansson
Isak stötte på en av favoriterna till guldet direkt i första matchen, Tural Binnatov från Göteborgs AK. Isak stretade mot så länge han kunde men åkte till slut på ett rejält nacksving och förlorade på fall.

Isak gick ut väldigt bra i sin andra match och tog snabbt kommandot och gick upp i ledning 7–0. Sedan tappade han fokus och släppte in åtta poäng i snabb följd. Matchen stod och vägde och Isak fick in en poäng men det räckte inte utan motståndaren vann på sista tagna 4-poängaren och matchen slutade 8–8.
Isak var därmed utslagen och hamnade på plats 15 av 20 deltagare.

• GR 17 51 kg Oliver Issal
Oliver var rejält på huggit i första matchen och visade ingen pardon. Snabb fallseger för Oliver.

Andra matchen för Oliver och på andra sidan väntade återigen en av Tutaev-bröderna, Mohammed från IFK Linköping. Oliver var chanslös och det blev fallförlust.

Oliver hade inte heller något att sätta emot i tredje matchen och förlorade på teknisk överlägsenhet.

Oliver hamnade på plats fem av ni brottare.

• GR 17 65 kg Denny Chjan
Denny gick ut hårt och bestämt direkt i sin första match. Några fina rullningar och en snabb mara och matchen var seden över. Vinst med 9–0.

Andra matchen var väldigt lik Dennys första. Snabb kontroll av Denny som inte visade någon nåd här heller. Seger 8–0 efter 40 sekunder.

Denny dominerade även sin tredje match och vann snabbt utan att förta sig på teknisk överlägsenhet.

I finalen mötte Denny Fabian Frisk från Kävlinge/Furulunds BK, en två år äldre motståndare som han hittills alltid fått stryk mot.
Denna gång var det betydligt jämnare och Denny stretade emot bra och fick även lite vittring i och med tre tagna poäng. Till slut fick dock Fabian in en snygg mara och matchen slutade med förlust 3–6 för Denny som därmed tog hem ett silver.

Tränare denna helg var Oskar Hjelm, Emil Hjelm och Lasse Johansson.