Brottning

Lasse var med i OS 1988

Brottning Lars Gustafson, 55 är en av bygdens OS-deltagare och det var 1988 som han var med om att representera Sverige.

OS i Tokyo – avsnitt 3

Då liksom nu i år var det i Asien. Just nu pågår OS i Tokyo och 1988 var det Seoul i Sydkorea som var arrangör för sommarens OS.

Värnamo Brottarklubb har en stor tradition när det gäller duktiga brottare. Lasse Gustafsson kom att bli en av dem som nådde allra längst. Att kvalificera sig till ett OS är minst sagt speciellt.

I sporthallen har det blivit mycket träning för Lasse Gustafson, OS-brottare 1988

– Jag blev nia vid senior-EM i England och sedan trea i en annan stor tävling i Frankrike samt femma i Östtyskland.

Det var nog tredjeplatsen i Frankrike som gjorde att SOK, Svenska Olympiska Kommittén, utsåg Lasse som svensk OS-brottare i fristil.

Lasse hade liksom de flesta då ett jobb vid sidan om men tre månader före OS fick han möjlighet att träna på heltid.

Han är uppvuxen i Bor och 4–5 ungdomar därifrån tränade med brottarklubben i Värnamo. Han hade för övrigt under skoltiden i Bor en annan OS-deltagare som gympalärare, gångaren Stefan Ingvarsson. I Bor bodde också tidigare OS-medaljören i gång, John Ljunggren.

Det blev resa till Sydkorea och det var en fantastisk upplevelse för 22-åringen som även deltagit i två EM och två VM. OS var dock något helt annat.
– Ja, OS-byn vimlade av världsstjärnor, säger Lasse som egentligen inte hade haft en tanke på att få åka till OS men väl på plats blev det framträdande på brottningsmattan den 28 september.

Det blev två matcher för hans del denna dag. Han inledde med förlust 1–2 mot rumänen Claudiu Tamaduianu som tidigare tagit silver vid EM. Han mötte därpå japanen Yoshihiko Hara som vann med poängen 7–1. Lasse säger att motståndet blev väl tufft. Japanen var mycket bra.

33 år senare, men minnen finns kvar liksom i OS-boken

Lasse var ändå relativt nöjd även om han blev utslagen och oplacerad. Han hade svarat för bra motstånd och kunde åka hem med hedern i behåll.

• Brons i brottning
Det var även andra svenska brottare med. Den mest namnkunnige var Tomas Johansson som tog Sveriges enda medalj, brons i supertungvikt i grekisk-romersk stil.

I årets OS har Sverige tre brottare med: Sofia Mattsson, 53 kilo, Henna Johansson, 62 kilo och
Alex Bjurberg Kessidis, 77 kilo.

• Såg Ben Johnson
För Lasse blev det även annat vid OS 1988. Han fick tillfälle att se annan idrott…
– Ja, som när Ben Johnson vann finalen på 100 meter och invigningen, minns Lasse.

Kanadensaren Ben Johnson blev nog den mest omtalade under hela OS. Dels för att han vann 100 meter, dels för att testade positivt för steroidanvändning och diskvalificerades.

Efter dopningsbeskedet blev nästan vem som helst av OS-deltagare kontaktad av journalister från press världen över. Även Lasse fick svara på frågor men som brottare fanns det inte så mycket att berätta.

För svenskt vidkommande blev det 1988 första gången sedan 1896 som det inte blev något guld. Däremot kammade Sverige hem fyra silver och sju brons.

• Inte hälsosamt
Lasse berättar att den hårda träningen riskerade att slita på kroppen för mycket.
– Det är inte hälsosamt och året därpå slutade jag, säger Lasse.

Värnamo BK har haft en annan OS-deltagare och han hette Malte Möller (1914–1997) som blev fyra i grekisk-romersk stil i 52-kilosklassen vid OS i London 1948.

Lasse har i många år jobbat som vaktmästare inom fritidsförvaltningen i Värnamo kommun men jobbar numera med att underhålla lekplatser på parkavdelningen.

Familjen finns numera i Herrestad utanför Kärda och där är han nästan granne med en annan OS-deltagare från 1988, fotbollsspelaren Jonas Thern.
– Vi pratades faktiskt vid redan vid OS i Seoul, avrundar Lasse som nu inriktar sig på att följa OS på tv och inte minst de svenska brottarna där Sofia Mattsson och Alex Bjurberg Kessidis är bland de allra hetaste svenska guldhoppen i hela OS.

Minnen från brottningen vid OS 1988

Taggar

Dela


1 reaktion på Lasse var med i OS 1988

Riktigt kul med fristil och att Värnamo BK skapade en fristilsbrottare som tagit sig hela vägen till OS med tanke på att vi annars har främst en tradition av grek-romersk brottning i Sverige. Tror inte ens det finns något landslag i fristil längre med undantag för tjejernas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *