Bågskytte

Tävlade i beridet bågskytte

Bågskytte Med sensommarens efterlängtade värmande solstrålar över de småländska skogarna avgjordes i helgen en tvådagars nationell tävling i beridet bågskytte, tillika klubbmästerskap för arrangerande klubben Horseback Archery Sydskyttarna.

Elin Strock Götesson tävlar i sin första beridna jaktbana  [1/12]

Elin Strock Götesson med sonen Denver  [2/12]

Anders Jönsson, landslagsryttaren 2022  [3/12]

Elin Strock Götesson och sonen Denver  [4/12]

Linnea Hansen   [5/12]

Jens Melander   [6/12]

Agnes Stenhoff, 13 år  [7/12]

Linnea Hansen, 12 år  [8/12]

Jens Melander, 67 år och tog SM-silver både 2022 och 2023  [9/12]

Camilla Linderberg, tränat beridet i tio år och tillhör det övre skiktet  [10/12]

Jens Melander   [11/12]

Anders Jönsson  [12/12]

Totalt deltog 24 ekipage i åldrarna 8–67 år i grenen jaktbana. Det var en riktigt äventyrlig bana i skog och över äng. De tävlande galopperande över öppna fält och på mossklädda skogsstigar där de fick möta både björn, räv, kaniner och hjortar. 

 Tanken är att få träff i så många måltavlor (3-D-djur) som möjligt i full galopp. Det kräver god kommunikation med sin häst och eftersom händerna är upptagna med att hantera pil och båge så måste man i denna sport rida, liksom avatarerna på sina drakar, med hjälp av en typ av tankeöverföring. Ryttarna styr hästarna med små signaler, med energi, kroppsspråk och röst. Detta sker i hög hastighet, vilket kräver stor tillit mellan häst och ryttare. 

Det blev en oförglömlig helg med äventyr, sång, musik, glada skratt, utmaningar, god mat, härliga människor, kolbulle i gjutjärnspanna över öppen eld.

Horseback Archery Sydskyttarna är Sveriges största beridna bågskytteklubb. Det är en relativt nystartad förening. Trots att den är nystartad har den redan 60 aktiva medlemmar – jämnt fördelad kön- och åldersfördelning. Klubben har medlemmar i alla åldrar från 4–70 år. Man arrangerar flertalet träningar, ridlektioner, ungdomsläger, studiecirklar, umgåsträffar, fixardagar, prova-på dagar med mera. Klubben arrangerar klubb- och nationella tävlingar. Föreningsmedlemmar ingår i svenska landslaget och en klubbmedlem tog SM-silver både 2022 och 2023. 

Medlemmarna träffas regelbundet för att träna tillsammans både från marken och från hästryggen. Kort sagt, ett härligt gäng som har väldigt roligt ihop!

Foto: Stefan Pettersson
Text: Rebecka Carstensen och Jennie Ottosson

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *