Nyheter

Wanja sätter färg på tillvaron

Nyheter Formgivaren Wanja Djanaieffs hjärta klappar för färg i alla dess former. Nu ställer hon ut sina livsverk på Vandalorum. 

Formgivaren Wanja Djanaieffs hjärta klappar för färg i alla dess former. Nu ställer hon ut sina livsverk på Vandalorum.  [1/10]

Den vita konstsalen har förvandlats till en färgklick av sällan skådat slag.  [2/10]

Resan inleds med tygprover...  [3/10]

och fortsätter med skisser på klädesplagg från Wanjas tid på Alingsås Bomullsväveri.  [4/10]

Klädesplagg från flera olika tidsperioder visas upp.  [5/10]

Ett av de mer utmärkande klädesplaggen är en klänning som Wanja skapat för en Fröken Sverige-tävling.  [6/10]

Vad sägs om en Fristads-overall i en blomstrande tappning?  [7/10]

Pappans skrivmaskin inspirerade Wanja till tygdesignen "Oskrivna blad".  [8/10]

Wanja visar även upp skissen för OS-dräkten från 1972.  [9/10]

Förutom OS-dräkten har Wanja även varit delaktig i skapandet av en av SJ:s officiella kreationer genom åren.  [10/10]

Jag möts av en färgklick av sällan skådat slag när jag äntrar konstsalen. Motiv med blommor, kaffekoppar och skrivmaskiner varvas med skisser på klädesplagg. Färgklicken fortsätter när huvudpersonen möter min blick. Wanja Djanaieff är en av Sveriges mest inflytelserika textilformgivare och har genom åren även varit verksam som scenograf, kostymdesigner och är professor. Djanaieff förfogar över en gedigen meritlista och har bland annat varit designchef vid NK:s designgrupp, Strömma Sweden och Almedahls. Hennes arbete blev känt för en bred publik när hon designade kläder åt den svenska OS-truppen i München 1972. Nu får Värnamoborna chansen att ta del av hennes liv i utställningen ”Wanja Djanaieff och hennes tjugotvå älsklingsfärger” som i helgen invigs på Vandalorum.

– Det här är en personlig berättelse om mitt ovanligt mångsidiga konstnärsliv. Jag älskar färg över allt annat och visar upp ett stort urval av de hundratals textilmönster som jag har formgivit sedan 60-talet. I utställningen visas även skisser, kläder och andra verk upp. Alla väggar har olika teman och besökarna tas med på färggrann tidsresa genom mitt liv, säger Wanja när tidningen besöker utställningen under tisdagseftermiddagen.

Från blommiga Fristads-overaller till Fröken Sverige-klänningar och till en OS-dräkt från 1972. Wanja Djanaieff ger besökarna en gedigen inblick i sitt konstnärskap på många sätt. I en hörna visas även den nyproducerade dokumentärfilmen ”Filmen om Wanja”, producerad av Wanjas son, dokumentärfilmaren. Niklas Djanaieff. Filmen berättar om konstnärens liv. 

– Niklas har länge varit intresserad av jag har gjort genom åren och hur jag är på jobbet, så han bestämde sig för att göra en film av mitt yrkesliv. Det ska bli kul att få visa upp den sidan av konstnärskapet. 

Genom sitt arbete har Wanja Djanaieff engagerat sig för en hållbar utveckling inom textilindustrin, särskilt för linet som material och för utveckling av produkter av lin. En viktig del av hennes verksamhet har varit att lyfta textilhantverket, kollektivt skapande och att inspirera till att samlas kring hantverk och hemslöjd. I samband med utställningen kommer Wanja att formge en linodling som anläggs på Vandalorums innergård.

– Jag har alltid varit intresserad av att använda råvaror och lin är något som vi skulle kunna odla och ta hand om mycket bättre. Jag har arbetat med lin sedan 1970-talet och nu är det mer aktuellt än någonsin, så det ska bli roligt att få ordna linodlingen, avrundar konstnären.

Taggar

Dela