Nyheter

Viltansvarig: Det finns fler vargar än vi tror

Nyheter Vi träffar Johan Nyman från regionstyrelsen LRF under kommungruppens medlemskväll vid Åminne Bruk. Johan är vilt- och skogsansvarig i styrelsen och vad passade då bäst att prata en kväll som denna? Jo, varg. 

Johan Nyman från LRF regionstyrelse

LRF ansökte om skyddsjakt på alfahannen i Brängenreviret. Länsstyrelsen lämnade avslag, vilket nu har överklagats till kammarrätten. 

– Vi vill egentligen få det här prövat. Vi vill att det ska vara skyddsjakt på varg redan efter första angreppet. Vi menar att vargen fortsätter att angripa. Vår livsmedelsstrategi säger att vi ska öka produktionen av lamm. Hur ska vi klara detta? I andra län minskas lammproduktionen och vi har statistik över dem som lägger ned, men vi har ingen aning om hur många det är som inte tänker starta ny verksamhet. Vi i LRF bryr oss egentligen inte om hur många vargar vi ska ha i landet, men däremot vill vi att det är skadorna vargen orsakar som ska reglera stammen.

Hur många vargar har vi i vårt område?
– Sticker ut hakan och säger att vi har fler än vi vet. Det görs observationer på varg som rör sig på stora ytor. Man gör så att man spårar på våren och räknar revirmarkerade par. Så antalet är ett antagande. Det var en stor diskussion gällande björn för ett 25-tal år sedan och i år får över 600 björnar skjutas. Vi i LRF känner medvind. Vi har lyft frågan nationellt men det är EU som styr att vargen är en skyddad art. Arbetet som pågår just nu är att vi vill flytta beslutanderätten till förvaltningsnivå, vilket det inte är i dag.

– Vi är lättade över att Naturvårdsverket tog ett historiskt beslut att delegera rätten att besluta om licensjakt på varg till länsstyrelserna i det södra rovdjursförvaltningsområdet. Det är viktigt att länsstyrelser i län där det finns varg har möjlighet att påverka och reglera vargens utbredning och det kan enbart ske genom licensjakt, menar Johan Nyman. 

– Vargfrågan är spännande, ger många känslor och tar mycket arbetstid. Det är en tung fråga för oss inom LRF, berättar Johan Nyman, som är skogsägare från Burseryd och fanns med under Värnamo kommungrupps LRF-kväll.

I en debattartikel i rikspress nämner LRF:s förbundsordförande så här: ”Utan stöd i jaktförordningen kräver Länsstyrelserna att samma varg genomför minst fyra attacker inom en viss tidsperiod innan den anses utgöra ett problem”. Men denna tolkning stämmer inte överens med jaktförordningen som kan medge skyddsjakt redan efter första angreppet för att förebygga allvarlig skada på boskap, grödor, skog eller annan egendom. Flera av sommarens dödliga attacker hade därför kunnat undvikas om bara jaktförordningen följdes. Förra vintern var den skandinaviska populationen för första gången sedan vargens återkomst över 500 individer. Ungefär 450 av dem lever i Sverige. 

Taggar

Dela