Nyheter

Vill se skydd mot höga tandläkarkostnader

Nyheter Inför ett skydd mot höga tandläkarkostnader och reformera tandvårdsförsäkringen för att få en mer jämlik tandhälsa – det vill de Socialdemokratiska riksdagsledamöterna Carina Ödebrink, Johanna Haraldsson och Diana Laitinen Carlsson.

Carina Ödebrink. Pressbild

För att trycka på i frågan har de lagt en motion till Sveriges riksdag.

Det finns fortfarande stora klyftor när det gäller tandhälsa i Sverige. Folkhälsomyndighetens rapport Jämlik tandhälsa visar bland annat att barn och unga som bor i familjer som får ekonomiskt bistånd, har föräldrar med lägre utbildningsbakgrund eller föräldrar som själva har dålig tandhälsa löper större risk att drabbas av karies.

– Regeringens mål är att sluta hälsoklyftorna i Sverige. Ska den målsättningen nås behöver också tandhälsan bli mer jämlik. Vi ser i dag att allt för många avstår från tandvård av ekonomiska skäl. Ska fler kunna göra regelbundna besök hos tandvården måste kostnaderna tryckas ner, säger riksdagsledamoten Carina Ödebrink från Vaggeryd som tillsammans med kollegorna Diana Laitinen Carlsson och Johanna Haraldsson skrivit motionen om vikten av mer jämlik och tillgänglig tandvård.

I motionen nämner de högkostnadsskydd när det gäller tandläkarkostnader och en reformerad tandvårdsförsäkring som möjliga vägar framåt för att nå en mer jämlik tandhälsa.

– Vi vet att dålig tandhälsa både minskar livskvaliteten och kan föra med sig följdsjukdomar. Därför är det väldigt viktigt att fortsätta arbetet för en mer jämlik tandvård. I välfärdslandet Sverige ska tandhälsa inte vara en klassfråga, säger Carina Ödebrink.

Taggar

Dela


1 reaktion på Vill se skydd mot höga tandläkarkostnader

Kommentarsfunktionen är stängd