Nyheter

Vill se fler fritidsledare i skolan 

Nyheter "Om skolan hade fler fritidsledare skulle skolan kunna bli en tryggare plats, man kan engagera elever, höja motivationen och anordna aktiviteter", skriver en kommuninvånare som har skickat in ett medborgarinitiativ.

Om skolan hade flera fritidsledare skulle skolan kunna bli en tryggare plats, man kan engagera elever, höja motivationen och anordna aktiviteter, skriver en kommuninvånare som har skickat in ett medborgarinitiativ. Bild: Pressbild

”Den psykiska ohälsan bland elever på högstadiet och gymnasiet ökar, många känner sig otrygga i skolan och många blir utsatta för mobbning. Som fritidsledare kan man ha koll vad som händer i skolans korridorer. Man bygger upp en relation med eleverna och de har en lätt tillgänglig vuxen att komma till om det har hänt något. En fritidsledare är utbildad till att ha olika typer av ledarskap, man läser utvecklingspsykologi för att försöka förstå sig på den turbulenta tiden som tonåring”, skriver initiativtagaren. 

Personen menar även att som lärare har man redan mycket ansvar för många klasser, men en fritidsledare kan göra skolan till en tryggare plats. 

”För då är inte alla korridorer tomma när det är lektion i stort sett varje klassrum. Om skolan hade flera fritidsledare skulle skolan kunna bli en tryggare plats, man kunde engagera elever, höja motivationen och anordna aktiviteter. Detta är områden som en lärare sällan har tid till, men som fritidsledare är detta precis det som man är utbildad till”, skriver förslagslämnaren.

Förslaget går att rösta på kommunens hemsida fram till och med den 9 december. I skrivande stund har medborgarinitiativet fått 53 ja-röster. 

Taggar