Nyheter

Vill se en ökad polisiär närvaro på sociala medier

Nyheter Det har blivit vanligare att folk känner sig otrygga på grund av felaktiga uppgifter som florerar på internet, enligt gruppchefen Lina Tryggvesson på Värnamopolisen. Hon hoppas att polisen ska bli mer synlig på olika sociala medier för att kunna motverka felaktig ryktesspridning.

Lina Tryggvesson, gruppchef på Värnamopolisen vill se en ökad polisiär närvaro på sociala medier för att motverka ryktesspridning. Arkivbild.

Polisen har satsat hårt på konton i sociala medier. Ett bra sätt att komma närmare allmänheten och visa hur man jobbar, enligt myndigheten. Värnamopolisen Lina Tryggvesson säger att myndigheten skulle behöva vara än mer aktiv på olika plattformar och i grupper på sociala medier för att motverka desinformation, som kan leda till att folk på felaktiga grunder känner sig otrygga.

– Där har vi mer mark att ta, säger hon i en intervju med SVT Jönköping och lägger till:

– Vi upplever i vissa områden att mycket otrygghet skapas av sociala medier.

Ett exempel på skillnaden mellan polisens statistik över hur vanlig en brottstyp är jämfört med vad som florerat på sociala medier handlar om personer som blivit drogade på krogenI slutet av 2021 var det mycket ”snack” på sociala medier som vittnade om ett utbrett problem med personer som omedvetet blivit drogade i Västerås krogmiljö, men polisen kunde inte se någon ökning av antalet anmälda brott.

Polisens närvaro på sociala medier har även diskuterats och stundtal kritiserats. För två år sedan fick ett inlägg och flera kommentarer från polisens officiella Instagram-konto människor att reagera både på tonen och de faktafel som kom från kontot. 

En granskning som tidningen ETC gjorde i januari 2021 visade att flera inlägg som publicerats på polisens konton ingående berättade om ingripanden och foton på människor i utsatta situationer. Därefter har polisen gått ut med nya rekommendationer till sina anställda hur man ska tänka med publiceringarna.

Källa: SVT Jönköping

Taggar

4 reaktioner på Vill se en ökad polisiär närvaro på sociala medier

Tycker att polisen skall synas på gator och torg och då gärna i samtal med medborgarna. Att ”patrullera” sociala medier kan frivilliga ägna sig åt. Däremot bör polisen ha någon form av ”helpdesk” till vilken allmänheten kan vända sig och lämna in underlag gällande kränkningar och andra handlingar på sociala medier som kan tänkas vara brottsliga.

Däremot kan polisen självfallet i samband med spaningsarbete följa enskilda personer på sociala medier, då många av förövarna öppet skryter om sina missdåd.

Kritiskt tänkande och källkritik är främst en uppgift för utbildningssamhället.

Mycket prat om att bekämpa desinformation numera. Med rätt glasögon är det oftast inget annat än politisk censur.

Demokratin måste främjas genom att bekämpa det fria ordet.

Kommentarsfunktionen är stängd