Nyheter

Vill lyfta situationen i Ukraina politiskt: Vi kan vänta oss flyktingkris

Nyheter Det är den fjärde dagen som Ukraina modigt står emot Ryssland och kämpar för sin frihet, sin rätt till självbestämmande och för sin demokrati - Slava Ukraini! Läs vädjan från S här

Arkivfoto David Alin. Azra Muranovic (S).

Vi har på några dygn fått se en snabb och smärtsam förändring i vårt närområdes säkerhetspolitik. Det som händer i Ukraina är allas vår sak och påverkar oss vare sig vi vill eller inte. 

Vi är mycket kritiska till att situationen i Ukraina inte finns på kommunstyrelsens dagordning för presidiemöte, särskilt med tanke på att nästa kommunstyrelsesammanträde äger rum den 8 mars. Därför begär Socialdemokraterna att situationen i Ukraina lyfts som särskilt ärende på dagordningen. 

Det som vi garanterat vet är att vi kan vänta oss är en flyktingkris- den har de facto redan börjat för tre dagar sedan. Hundratusentals människor är redan på flykt ifrån ett Ukraina som invaderades i torsdags och som har 44 miljoner invånare. Vi befarar att vi kommer att befinna oss i ett helt nytt läge om två veckor om det som Putin håller på med i Ukraina fortsätter. 

Situationen som EU:s södra länder upplever med flyktingvågor som kommer över Medelhavet har blivit en snabbt växande verklighet för EU:s östra länder i och med den illegitima invasionen av Ukraina. Skillnaden är att EU:s östra länder inte alls är lika rustade för det som nu händer. Det innebär att det även kommer flyktingar från andra länder som vill ta sig förbi. Här kommer att krävas en gemensam lösning för flyktingmottagandet på EU-nivå men människor som befinner sig på flykt kan inte vänta på en EU-gemensam lösning. Vi har ju redan fått se flyktingar som i sin desperation började gå till fots genom Europa för att nå de länder där de vill söka asyl. 

Arkivfoto. Bo Svedberg (S)

Sverige har en mottagande kapacitet på cirka 10 000 platser varav 8 000 redan är belagda. Bara de första dagarna förväntas 100 barn från Ukrainas barnhem komma till södra Sverige och 100 till Tyskland. Nu vill Sverige expandera antal platser. Vi vill då se vad Värnamo kommun planerar. 

Värnamo har fått erfara en flyktingkris för inte alls så länge sen och vi begär en plan för ett utökat flyktingmottagande för att undvika att hamna i samma oplanerade och ohållbara situation som vi befann oss i förra mandatperioden. Värnamo kommun ska ha en beredskap för den här mycket sannolika situationen där vi ser att trycket av flyktingar kommer att öka för varje dag som invasionen av Ukraina pågår. Vi ska inte låtsas som att det regnar för att sedan ta till dyra privata lösningar i panik när Migrationsverket knackar på dörren. 

Det är en extraordinär situation och människor på flykt kommer att ha ett behov av olika typer av hjälp. Detta kräver politiskt ledarskap och inte ett till förhalande i väntan på att se hur situationen utvecklar sig. Kommunen måste agera förutseende, smart och se till att varje skattekrona räknas. För människor på flykt ifrån Ukraina och för våra invånare. 

Socialdemokraterna genom
Azra Muranovic och Bo Svedberg

Taggar

Dela