Nyheter

Vill ha svar om kommunens tankar om Ukraina

Nyheter En vädjan om en bestående punkt ledde till kalla handen. Nu vänder sig kommunstyrelsens andre vice ordförande Azra Muranovic (S) till Värnamo.nu för att få svar på hur kommunpolitiken tänker rörande situationen i Ukraina.

Azra Muranovic (S). Arkivbild

Rysslands invasion i Ukraina har inte gått obemärkt förbi. Kriget i Ukraina är inne på sin sjunde dag och under natten mot tisdagen ljöd flyglarm i flera städer. Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR har över 660 000 flyktingar flytt Ukraina sedan Rysslands invasion, rapporterar nyhetsbyrån AFP. FN har även bekräftat att 136 civila har dödats och 400 civila skadats sedan Ukraina attackerades. När kommunstyrelsens presidium hade presidiemöte i måndags lyfte Azra Muranovic (S) en fråga om att ha Ukraina som en stående punkt på dagordningen, men fick nobben.

– Det finns en beredning från tiden när vi tog emot flyktingar, men jag har inte suttit med på något beredningsmöte i den här frågan. Jag är jättekritisk till det hela och vill bland annat veta hur kommunens beläggningsmöjligheter ser ut. Vad har vi för möjligheter? Vad ser vi för scenarier? Vad kan vi tänka oss kommer ske? Inte ens jag som kommunstyrelsens andre vice ordförande anser att jag har fått tillräcklig information om planerna framåt, säger Azra Muranovic (S) och efterfrågar svar.

– Vart kan världen hamna och var kan Värnamo hamna? Var är scenarierna? I Ukraina bor det 44 miljoner människor. Skulle 15 procent av dessa sätta kurs mot EU, så pratar vi om 6 miljoner människor på flykt, vilket är drygt halva Sveriges befolkning. Dessutom, endast en tredjedel av Ukrainas befolkning är vaccinerad. Hur förbereder vi oss för det, i ett redan ansträngt pandemiläge? Känslan som är nu är att tjänstemännen kör om politikerna. Jag har stor respekt och stort förtroende för kommunens säkerhetssamordnare (Marcus Skytt) och hans samverkansgrupp och är väldigt glad över att de går i fronten, men här krävs ett politiskt ledarskap. Känslan är att politiken inte har greppat situationen ännu och jag vill ha mer tydlighet i frågan.

Taggar

2 reaktioner på Vill ha svar om kommunens tankar om Ukraina

Nej vi kan inte ha varit på samma möte. Därför att på det mötet jag var på sa man tydligt att kommunen har en erfarenhet sedan flyktingsituationen 2015, att man vill invänta landshövdingen, att man kommer att informera politiken på kommunstyrelsens sammanträde – märk väl, att informera – och att vi får se vad Migrationsverket säger. Men visst skulle man kunna be Medborgarförvaltningen chef att titta på flyktingmottagandet. Men vi har en omvärldsbevakning som heter duga nu allihop i våra tv-soffor, vi vet vad som händer. Det sänds live. Jag vill veta hur Värnamo kommun ställer sig till det förutom att man svarar ’vi omvärldsbevakar, jobbar på det och informerar’.

Det jag vill ha, Gottlieb, är hur plan för ett utökat mottagande av människor, elever bland annat, i en pandemi. Ska vi öppna upp Östboskolan eller hyra campingen igen? Vad är planen av det vi kan förvänta oss kommer ske inom en månad? Hur ser mottagandekapaciteten ut på skolorna? För att inte tala om de frågor som kommer in om skyddsrum och dylikt…

Så nej, vi var inte på samma möte för jag såg inte ett enda politiskt initiativ i frågan från dig och Mikael. Däremot hade tjänstepersoner ett tidigare erfarenhet och jobbar utifrån det, och det får man verkligen tacka för annars hade vi varit i en ännu mer oförberedd situation. Men vi kan väl ha det här samtalet om ett år igen när vi utvärderar den ’plan’ som du anser att kommunen har. Jag vill se den i skrift. Tack för mig!

Men Azra, var vi inte på samma möte! Vi var överens om det komplicerade läget som du även då framförde och där vi i dialog med tjänstepersonerna klargjorde hur vi ville ha det. Nämligen:

-Stående information på kommunstyrelsens sammanträden från och med tisdag 8 mars. Där hela kommunstyrelsen kan göra inspel och återkoppla till sina partier.

-Förberedande arbete för flyktingsituation vilket inkluderar erfarenhets återkoppling från 2015.

-Fortsätta med uppdatering av omvärldsläget men nu inte utifrån Corona utan från Ukraina situationen tillsammans med kommunens förvaltningar.
Och redan igår gick det första mejlet ut för att informera politiken om läget.

-Fortsätta kontinuerligt att bevaka omvärldsläget så att vi i ett tidigt skede kan bistå kommunikativt i olika frågor.

Kommentarsfunktionen är stängd