Nyheter

Vill ha strategi för äldreboende

Vill ha strategi för äldreboende

Nyheter Socialdemokraterna föreslår att en strategi för framtida äldreboende tas fram, en plan för fler äldrebostäder inklusive korttidsboende.

Partiet har tillskrivit kommunen enligt följande:

Att allt fler lever längre innebär att Sverige får fler i de äldre åldrarna. Vi är ett av de länder som har den högsta medellivslängden, enligt FN:s HDI – Human Development Index . Idag finns det, enligt SCB, 497 000 som är äldre än 80 år, om 20 år kommer de att vara nära 800 000.

Om 50 år beräknas var tionde svensk, eller en miljon, vara 80-plussare. Idag gäller det var tjugonde. Det är positivt och tack vare en god välfärds- och folkhälsopolitik samt inflyttning från andra länder. Andelen friska äldre ökar.

Enligt Värnamo kommuns analysgrupp finns det i genomsnitt något lägre antal äldre i kommunen men omkring 500 personer är över 90 år, flest kvinnor. Dessutom finns en midja i befolkningspyramiden mellan 27–43 år. Så trenden med fler personer som upplever sin 100.årsdag ökar även här.

Medellivslängden har ökat i Värnamo från 80,66 år 2010 till 84,46 år 2014.

Alla behöver inte särskilt boende eller hemtjänst, men fler ju högre ålder man uppnår.

Det är bekymmersamt att kvaliteten inom Värnamo kommuns äldreomsorg minskar. Inom bland annat, hur hänsyn tas till egna önskemål och åsikter inom särskilt boende.

Värnamo har dalat till plats 179 av 245 samt hemtjänst i sin helhet har dalat ner till plats 139.

Upplevd trygghet på särskilt boende ligger i samma nivå som tidigare år, plats 43.

Möjlighet att komma utomhus har också minskat, men glädjande nog har omdömet om sociala aktiviteter på särskilt boende ökat något. Detta enligt SKL – Sveriges Kommuner och Landstings – öppna jämförelser 2014.
Idag finns ännu inget uttalat trygghetsboende klart trots efterfrågan, men ett antal särskilda vårdbostäder och hemtjänst.

Nybyggnation av både hyresrätter och bostadsrätter utformas så att man bör kunna bo längre även om man har ett fysiskt funktionshinder. Men med hänvisning till visionens befolkningsökning, den trend som redan pågår och vårt mål om att vara en god kommun där trygghet och gott klimat råder så krävs det att också en strategi för framtida äldreboende tas fram.

I nämnden har vi haft uppe frågan vid flera tillfällen, men väljer nu att följa upp detta med denna skrivelse.

Värnamo den 13 januari 2016

Socialdemokraterna i Värnamo kommun genom Kent Blixt och Ulla Gradeen.

Taggar

Dela