Nyheter

Vill ha skatehall i Värnamo

Nyheter – Vi vill kunna utöva våran sport och få ha kvar våran gemenskap året runt. Andra klubbar och sporter får göra det. Men vi som skejtar har inte möjlighet till det här i Värnamo. Det menar en kommuninvånare som föreslår satsningen på en skatehall i Värnamo. 

En kommuninvånare föreslår satsningen på en skatehall i Värnamo. Bild: David Alin

Läs förslaget i dess helhet i något redigerat skick nedan:

Varför är det viktigt?

Skejtare i Värnamo har länge försökt få kommunen att bygga en skatehall här i Värnamo, men förslaget nekades i kommunstyrelsen eftersom en ganska stor summa pengar redan hade lagts ned på en utomhus skatepark. Vi är mycket tacksamma för våran fina utomhus park, men vi är i behov av en skatepark inomhus. Dels för att kunna skejta när vädret inte tillåter oss att vara utomhus, men också för att vi tappar kontakten med varandra under vintern. Vi blir sittandes inomhus utan aktivitet eller rörelse, vilket ofta leder till depression. Det är detta som blir problemet. Det är ungefär sex av tolv månader om året som vi kan utöva våran sport. På vintern blir vi tillsagda att hitta en annan aktivitet att syssla med, men det är inte alltid så enkelt.

Många som hittat till skejten har innan dess provat på olika aktiviteter och sporter, men sedan inte känt sig accepterad eller välkommen. Många tycker att det kan vara jobbigt med träningar och tider att passa. Kanske har man känt sig pressad av en tränare eller förälder, vilket kan ha utvecklat stress och ångest.

Skateboarding är inte som andra sporter. Det är mer som en kultur och livsstil. Där man är välkommen och accepterad för den man är. Där hittar man personer med samma förutsättningar och intresse som en själv, vilket leder till att man knyter nya kontakter och vänskaper. Det är en av de bästa sakerna med skate. Man behöver inte anpassa sig efter något, det är inga tider som behöver passas vilken kan vara en stor lättnad för många. Inte heller tvingas du att lära dig eller öva på olika tricks. Man bestämmer helt själv vad man vill göra. Man får göra det i sin egen takt. Det är därför jag tror att många fastnar i denna kultur, vilket ju är helt underbart.

Men som sagt så kan vi skejtare i Värnamo bara göra detta under en viss period om året, och då när vädret är kasst så blir vi tvungna att åka till andra städer för att skejta, men många har inte resurser till det. Därför tappar många intresset, just för att det inte går att åka utomhus på vintern. Det borde inte få vara så. Skateboarding ska vara något som man kan ha tillgång till året runt.

Vi som skejtar i Värnamo har lika mycket rätt till att få utöva våran sport året runt, så som tennisplaner, ishockeyrinkar, basketplaner, fotbollsplaner, innebandyplaner, friidrottsplatser och så vidare finns inomhus. Vi vill också kunna få synas och höras.

Skateboard-kulturen växer och blir större över hela världen, lika så i Värnamo. Det finns ett stort intresse, men vi vill inte behöva åka i 80 minuter med buss eller tåg till närmsta inomhus-skatepark på vinterhalvåret bara för att få vara där en liten stund, men sedan behöva åka hem nästan direkt igen för att det är skola dagen efter, eller inte kunna åka alls eftersom skolan slutar för sent eller att man inte orkar ta sig så långt, och pengar kanske inte heller finns till buss/tåg-biljett. Vi vill kunna utöva våran sport och få ha kvar våran gemenskap året runt. Andra klubbar och sporter får göra det, men vi som skejtar har inte möjlighet till det här i Värnamo.

Därför har vi ett stort behov av en inomhus-skatepark i Värnamo.


Förslaget ligger uppe för omröstning fram till och med den 16 november. I skrivande stund har 110 personer ställt sig bakom kommuninvånarens tankar.

– Självklart ska vi också ha en inhomhuspark till alla barn, ungdomar, vuxna och seniorer som utövar denna sport. Vilken gemenskap och vilken utveckling jag sett hos ett flertal som är aktiva inom skateboarding!, skriver en kommuninvånare.

– Grymt förslag!! Det är väldigt tråkigt att anpassa sig till vädret både på vintern men även på sommaren då det regnar och parken blir för hal och osäker att rulla i, skriver en annan kommuninvånare.

Taggar

Dela


6 reaktioner på Vill ha skatehall i Värnamo

Finns inte det kvar i gamla spikfabriken. Där kunde man åka förr i alla fall på ramper och sådant

De som utövar denna sport numera är lätt räknade. Anläggningen i Åbroparken ligger öde. Ytterst få ids utnyttja den. Det var en felsatsning att bygga den. Många skattepengar som kunde använts till något bättre.

Där har du helt fel! Gå dit en kväll när vädret är fint. Full aktivitet! Men precis som i förslaget bekriver är det här en aktivitet som kräver att vädret är fint och torrt. När betongen blir blöt, blir den hal och farlig att åka på.

Kommentarsfunktionen är stängd