Nyheter

Vill ha resebidrag – så svarar kommunen

Nyheter Värnamo Frisksportsklubb har hos kommunen ansökt om extra bidrag för resa till en cheerleadingtävling i Florida. Nu har teknik- och fritidsnämnden sagt sitt i frågan.

Värnamo Frisksportsklubb har hos kommunen ansökt om extra bidrag för resa till en cheerleadingtävling i Florida. Nu har teknik- och fritidsnämnden sagt sitt i frågan. Bild: David Alin

Värnamo Frisksportsklubb har hos kommunen ansökt om extra bidrag på 40 000 kronor för en resa till Florida. Föreningen uppger i ansökan att deras cheerleadingslag ”Midnight” har vunnit en stor tävling i Göteborg och kvalificerat sig till en tävling i Florida, USA i april 2023. Föreningen skriver att det är en stor merit att få en inbjudan till en sådan tävling och att de gärna vill ha möjlighet att delta. Det är 15 aktiva deltagare och 7 tränare/ledare som är tänkta att följa med på resan.

Föreningen skriver i ansökan att Värnamo Frisksport har en aktiv grupp av cirka 80 flickor i åldern 8–20 år som tränar cheerleading och att verksamhet har växt de senare åren. Vidare skriver föreningen att det är väldigt positivt att de kan ha kvar aktiva flickor även i tonåren, då många annars brukar sluta med idrott i dessa åldrar. Föreningen ser resan som en långvarig satsning som ger inspiration och stimulans till ledare och aktiva.

En stor grupp föräldrar arbetar aktivt för att samla pengar till denna resa och de söker pengar från olika förbund och stiftelser, och även sponsorpengar från företag.

Teknik- och fritidsförvaltningen fick frågan från föreningen om det fanns något bidrag att söka första gången i mitten av december 2022, den kom då in via kommunens kontaktcenter. Svaret föreningen fick var att det dessvärre inte finns några pengar att söka för detta ändamål hos teknik- och fritidsförvaltningen. Föreningen fick också tips om att kontakta RF-SISU Småland (Riksidrottsförbundet Småland) i ärendet och kolla upp olika stiftelser och fonder. Tips på olika stiftelser och fonder har också lämnats till föreningen.

I kommunens riktlinjer för Extra bidrag står följande:

”Extra bidrag kan sökas för större investeringar, lokal-/anläggningsutökning, renovering, projekt och för viss inventarie-anskaffning. Bidrag kan ej sökas för data- eller telefoniutrustning, förbrukningsartiklar och inte heller för livsmedel eller restaurangbesök.” Vidare står följande text: ”Vid prövning av bidrag görs en bedömning av tekniska utskottet om det man sökt bidrag för är riktat mot föreningens verksamhet för barn och unga och i vilken utsträckning bidraget medför ökad aktivitetsgrad hos föreningen.” I riktlinjerna står även att ”Om bidrag kan sökas från andra bidragsgivare ska så göras. Fritidsavdelningen kan ge råd om bidragsgivare.”

Teknik- och fritidsförvaltningen konstaterar att resan till Florida förvisso är riktad mot föreningens verksamhet för barn och unga, men gör bedömningen att resan inte kommer medföra någon ökad aktivitetsgrad hos föreningen då den endast är riktad till några få medlemmar, då 15 aktiva deltagare och sju tränare kommersats  åka med på resan. Förståelse finns att det är en spännande och stor upplevelse, men med hänvisning till att extra bidrag inte bedöms omfatta den typen av satsningar och då likabehandling ska gälla för föreningar, finns en stor risk att många ansökningar om bidrag till tävlingsresor kommer i framtiden om man gör ett undantag i detta fall. Beslutet blir prejudicerande.

Teknik- och fritidsförvaltningen har sedan tidigare lämnat svar till föreningen om att det inte finns något bidrag för den typen av aktiviteter och föreningen har fått tips om andra möjliga bidragsgivare.

Teknik- och fritidsnämnden beslutade på mötet i tisdags att avslå föreningens bidragsansökan.

Cheerleading kan översättas med ungefär hejarklacksport.

Taggar

Dela


3 reaktioner på Vill ha resebidrag – så svarar kommunen

Ifk Värnamo säljer bingolotter och jobbar med trädgårdsarbete och annat och tjänar pengar på sådant. Kanske något för tjejerna i cheerleadinglaget skulle fundera på?

Det är ju inte klokt!
När ett fotbollslag vinner några matcher ska det genast byggas en arena. Då finns det pengar.
Men bidrag till ett gäng tjejer som har möjligheten att delta i en stor tävling i USA då är pengarna slut.
Tänk om, tänk rätt.

Kommentarsfunktionen är stängd