Nyheter

Vill ha mandat att hantera avvikelser för dygnsvila

Nyheter Kommunstyrelsen vill få mandat att fatta beslut om ansökan av dispens och besluta om avvikelser från 11-timmars dygnsvila. Nu får kommunfullmäktige säga sitt i frågan.

"Möjligheten att göra undantag från regler om minst elva timmars dygnsvila är mycket restriktiv och kan bara bli aktuell i verksamheter som har uppdrag att skydda liv, hälsa och säkerhet", menar kommunens tjänstemän. Ett exempel på sådan verksamhet är räddningstjänsten. Bilder: David Alin

Den 1 oktober 2023 skedde en förändring i kollektivavtalet Allmänna bestämmelser av hur reglerna om dygnsvila tillämpas. Ändringen innebär att medarbetare måste ha minst elva timmars sammanhängande dygnsvila under varje 24-timmarsperiod. Förändringen görs för att följa EU:s arbetslivsdirektiv och säkerställa hälsan för arbetstagare. 

”Sammanhängande dygnsvila är en viktig förutsättning för vila, återhämtning, långsiktig hälsa och möjlighet till ett hållbart yrkesliv. Möjligheten att göra undantag från regler om minst elva timmars dygnsvila är mycket restriktiv och kan bara bli aktuell i verksamheter som har uppdrag att skydda liv, hälsa och säkerhet. Varje undantag förutsätter dessutom att det inte är möjligt att klara bemanningen på annat sätt. Centrala parter har kommit överens om att arbetsgivaren kan ansöka om dispens från undantag från 11-timmars dygnsvilan. Nu gäller det tillfälle då arbetad tid och jour kombineras. Ansökan ska göras efter beslut av kommunens högsta ledning. I kollektivavtalen PAN och Bilaga J till Allmänna bestämmelser finns bestämmelser om avvikelser för personlig assistent, ledsagare, avlösare och anhörigvårdare. Om det är nödvändigt för att säkerställa den enskildes rättigheter och friheter som följer av lag och inga andra rimliga åtgärder står till buds kan arbetsgivaren besluta om att den sammanlagda arbetstiden kan uppgå till högst 24 timmar. Beslut ska fattas på högst nivå i organisationen och rapporteras till centrala parter” skriver tjänstepersoner på kommunledningsförvaltningen. 

Eftersom kommunstyrelsen har det övergripande övergripande ansvaret för arbetsgivarfrågor i Värnamo kommun beslutade kommunstyrelsen på sitt senaste sammanträde att kommunfullmäktige ger mandat till kommunstyrelsen att fatta beslut om ansökan av dispens från 11 timmars dygnsvila samt besluta om avvikelser från 11-timmars dygnsvila utifrån regelverk i centrala kollektivavtal.

—Vi följer SKR:s riktlinje för detta och det handlar om att kunna lyfta frågorna till kommunstyrelsen för en effektivare hantering. Det handlar helt enkelt om ren formalia, säger kommunstyrelsens ordförande Tobias Pettersson (M). 

Taggar

Dela