Nyheter

Vill ha körkort för föräldrar

Vill ha körkort för föräldrar

Nyheter

Inför körkort för föräldraskap med kurserna BIFF som är en kurs för föräldrar som har separerat och som inte kommer överens i frågor som rör deras gemensamma barn, Cope som är ett föräldraskapsstödprogram som syftar till att ge verktyg för att förstå och hantera barns beteenden samt utveckla stödjande nätverk bland föräldrar och trygghetscirkeln för föräldrar i Värnamo kommun.

Ja, nu skämtar jag men lite baktanke är det. Men ni har möjligheten. Med dessa kurser så har ni körkort i föräldraskap. Sedan måste man också praktisera för att bli en bra förälder.

Vad finns solidaritet, medmänsklighet, fred, diplomati, etik och moral i vår närhet och omvärld? Nu gäller hat, våld, krig, misstänksamhet och beskyllan.

Det finns visdomsord som ”det är inte ens fel att två träter”, ”behandla dina medmänniskor som du själv vill behandlad” och ”hat föder hat”.

Det är dags att vi ta tag i oss själva och blir ambassadörer för ett samhälle som förenar och skapar ett hållbart humanistiskt samhälle som håller ihop socialt och ekologiskt.

Det kanske låter pretentiöst, barnsligt eller en omöjlig utopi.

Har vi inte kommit längre i homo sapiens evolution där vi är begåvade med konsekvens tanke. Det finns fredsrörelse i samhället som inte få något utrymme i debatten. Det pratas inte om diplomati utan bara upprustning, vedergällning och beskyllan.

Vi kan börja med oss själva. Börjar med hur vi pratar vid matbordet till våra barn, hur det pratas vid fikabordet på arbetsplatsen och hur vi behandla varandra i sociala miljöer. I skolan har man klara regler om respekt för varandra och det är en god start. Men föräldrarollen kan nog bli bättre vi är fortfarande biologiska varelse och vår uppfostran präglas av vad och hur föräldrar agerar mot sina barn. ”Den man umgås med blir man lik”och då kan man från kommunen uppmuntra till att föräldrar syns på stan kvällstid och som nu erbjuda kurs i föräldraskap till alla nyblivna, nyinvandrade föräldrar.

Kommunen med mottot ”den mänskliga tillväxt kommunen ” kan bli verklighet i framtiden med betoningen på tillväxt i annan betydelse. Retrodrömmen om flower-power-rörelsen med fred och kärlek kan kanske återuppstå. Det behövs framtidstro för våra unga och inte en tid på BUP:s väntelista.

Miljöpartiet uppstod ur miljö och fredsrörelsen och jag är stolt att få representera den ideologin även om det är uppförsbacke i Värnamo kommun.

Jörgen Skärin
Miljöpartiet i Värnamo

Taggar

Dela