Nyheter

Vill ha gratis bussresor för äldre

Nyheter För att underlätta parkeringssituationen i Värnamo stad föreslår en kommuninvånare att äldre erbjuds gratis bussresor.

För att underlätta parkeringssituationen i Värnamo stad föreslår en kommuninvånare att äldre erbjuds gratis bussresor.

Läs kommuninvånarens förslag i sin helhet nedan:

Vad jag har hört så skall man parkera med en app i en mobiltelefon i Värnamo för att göra rätt för sig framöver. Det finns många äldre som inte har en mobiltelefon och denna möjlighet. Jag föreslår därför att vi äldre kan få åka gratis buss i/till centrum. I många städer har man anammat detta. Antingen efter en viss ålder eller inom en viss tid på dagen. Bussen går för det mesta tom utan resenärer som det är nu. Det har slagit väl ut både för resenärerna på bussen, parkeringsplatsen får fler lediga platser och trafiken i centrum blir mindre.


Medborgarinitiativet ligger uppe för omröstning fram till och med den 27 januari 2024. I skrivande stund stödjer 48 personer förslaget.

– Dom äldre har det jätte tufft nu låt dom åka gratis, skriver en kommuninvånare.

– Bra förslag. Tycker körkortet bör ha en åldersgräns på max 65 sen går det över till gratis kollektivtrafik i stället. Hade både minskat köerna och trafikolyckorna, menar en annan.

Taggar

10 reaktioner på Vill ha gratis bussresor för äldre

Varför över huvud taget app-parkering i lilla Värnamo?
Följ istället andras lösning. En gratis parkeringssnurra.
Åka buss? Från vilka destinationer? Alla ytterområden? Även Forsheda och Bor?
Värnamo är ingen storstad. Parkeringsplatser finns.

Borde vara en vinnvinn-historia att tillgå.
Då chaufförerna på bussarna säkert också skulle kunna känna glädje, att de utför någonting samhällsnyttigt, när de både tomma kör och på tomgång ljuder förbi de flesta hållplatserna både i tid och före sin tid emellanåt…
Inte kul, att vänta buss vid mitt, när de inte håller busstidtabellen, oavsett man är gammal eller ung…

Tycker också att ungdomar under 16 eller 18 ska åka gratis. Pensionärer och barn/ ungdomar. I stället för att låta bussarna köras tomma som idag.

Har varit ett förslag från Miljöpartiet i region under 2 val. Kostnaden är inte allt för hög att genomföra i regionbudget. Om man tar in assistans resor och titta på helheten för äldres mobilitet. Ser det ur ett samhällsperspektiv låg pension, trygghet och enkelt för en generation som inte har eller hantera appar till allt.

Det bästa vore om det var gratis lokalbuss för alla.
Kan inte vara mycket dyrare än att köra bussarna tomma. Värnamo vill ju kalla sig eko-kommun.

Skönt att slippa gå eller cykla till stan och åka gratis buss. Har ju all tid i världen att gå till närmsta busshållplats och vänta på bussen. Tar cirka tio minuter att gå till närmsta busshållplats, även om jag bor bara 2 kilometer från centrum, sedan tar bussturen tid också.

Kommentarsfunktionen är stängd