Nyheter

Vill ha gratis busskort på loven för kommunens ungdomar

Nyheter – Ett gratis busskort blir en vinst för både ungdomarna och miljön. Det föreslår en kommuninvånare i ett medborgarinitiativ.

– Ett gratis busskort blir en vinst för både ungdomarna och miljön. Det föreslår en kommuninvånare i ett medborgarinitiativ. Pressbild

Läs kommuninvånarens medborgarinitiativ i något redigerat skick nedan:

”Ett gratis busskort för ungdomar från årskurs 6 till årskurs 3 på gymnasiet skulle göra att våra ungdomar får ett större socialt umgänge och föräldrar behöver inte ta bilen för att skjutsa till olika aktiviteter där vissa kanske saknar både körkort och möjlighet till bil. Busskortet blir en vinst för både ungdomarna och miljön.

Med tanke på att en hel del aktiviteter förläggs i centralorten ger då detta kort ett likvärdigt sätt att möjliggöra en meningsfull fritid för alla ungdomar i kommunen. Våra ungdomar rår ju inte för att man bor där man bor. Det är viktigt att möjliggöra transporter från våra ytterområden till aktiviteter på annan ort i kommunen. Förhoppningen med ett gratis busskort på loven är att det ökar deras vilja att åka kollektivt i dag och i framtiden, vilket är en viktig del i kommunens arbete för hållbar utveckling. Det kan även medföra att fler åker med bussarna, vilket gör att man tydligare ser vilka linjer folk reser med och vilka som därmed måste prioriteras”, skriver förslagslämnaren.

Förslaget ligger uppe för omröstning fram till och med den 15 april 2022. I skrivande stund har 47 personer ställt sig bakom initiativet.

Taggar

9 reaktioner på Vill ha gratis busskort på loven för kommunens ungdomar

Om ingen åker med bussarna, så finns det ju ingen marknad för dessa. Då slutar man att köra bussarna på dessa tider när ingen åker. Det finns inget gratis, någon måste alltid betala.

Mycket bra förslag.
Att vara busschaufför är väl ett av de coronasäkraste jobb man kan ha idag. Det är ju knappt någon som åker. Det beror ju på att det är för dyrt.
Det är väl bättre att fylla bussarna. Sänk priset till 10 kronor enkel resa för vuxna och låt barn och ungdomar åka gratis.
Då skulle bussarna vara fulla. Det ska vara billigare och miljövänligare än att ta bilen.
Här uppe på Vråen där jag bor är det för det mesta chauffören som är ute och åker själv.

Tobias. Med dina tankar är det ju helt meningslöst att skaffa sig utbildning eller att jobba mer. För då skall man bara lägga mer skatt ,så att alla kan ha det lika bra. Att anstränga sig måste prioriteras.

Till alla som kritiserar förslaget!

Alla har inte råd att prioritera sina barns intressen! Kanske är det nytt för er men tror jag har rätt.

Dessutom går bussarna halvfulla och skulle varken påverka kommunen speciellt mycket negativt.

Själv har jag råd men har förståelse för att alla inte har det och ser detta positivt. Gärna gratis bad och en biobiljett också på skattebetalarnas bekostnad!

Mycket bra förslag, alla barn får samma möjligheter att ta sig till och står staden!
Ej beroende av om föräldrarna har råd eller inte.

Ett utmärkt förslag! Då kan barnen som bor på landet komma in till stan – och tvärtom!

Det måste väl ändå ligga på vårdnadshavarna att barnen kan åka kollektivt. Vinst för vem då? Någon annan får ju betala.

Kommentarsfunktionen är stängd