Nyheter

Vill ha farthinder – så svarar kommunen

Nyheter En kommuninvånare vill av säkerhetsskäl att kommunen bygger farthinder på två vägar i Åminne. Nu har teknik- och fritidsförvaltningen utrett frågan.

En kommuninvånare vill av säkerhetsskäl att kommunen bygger farthinder på två vägar i Åminne. Nu har teknik- och fritidsförvaltningen utrett frågan. Arkivbild: David Alin

I höstas önskade en kommuninvånare fartreducerande åtgärder på Bänkformarevägen samt Kolfararevägen i Åminne. Med nybyggnationer kommer trafiken att öka i området, menade förslagslämnaren som fick medhåll av 240 personer.

Kommunfullmäktiges ordförande överlämnade initiativet till teknik- och fritidsnämnden, som i sin tur gav teknik- och fritidsförvaltningen i uppdrag att utreda frågan. På teknik- och nämndens senaste sammanträde behandlades ärendet. Läs förvaltningens svar i sin helhet nedan:

Kvarteren kring Bänkformarevägen samt Kolfararevägen är under förändring i och med det nya bostadsområdet som växer fram i södra Åminne. I samband med detaljplaneläggning av detta nya område gjordes bedömning att området inte behöver ytterligare åtgärder för att kunna hantera den ökade trafiken.

Det är förståeligt att man upplever förändringar i trafiksituationen i dessa kvarter. I dagsläget är det ett 15-tal fastigheter som nyttjar dessa gator. Med möjliggörande för byggnation av ytterligare ett 20-tal nya bostäder kommer trafikbelastningen mer än fördubblas. Tätbebyggda områden utvecklas över tiden och allmänna intressen behöver beaktas och vägas mot enskilda intressen, som i det här fallet byggnation av ett nytt bostadsområde intill redan befintlig bebyggelse. När det handlar om denna typ av återvändsgator står de boende för merparten av trafiken. I det fall kommunen får in synpunkter kring höga hastigheter har det i något fall gått ut brev till boende med uppmaning att sänka hastigheten. Hastighetsmätning är också ett verktyg men då området är i snabb förändring är det svårt att dra slutsatser efter kortare mätserier.

Farthinder i sig är en åtgärd som ofta genererar andra bekymmer som ofta blir större än nyttan. Farthinder ger, vid inbromsning och acceleration, upphov till buller, orytm i trafiken och även vissa bekymmer vid vinterväghållning. Dessa bekymmer är inte önskvärda i bostadsområden. Rent generellt sätter kommunen inte upp farthinder inne i bostadsområden av återvändskaraktär, dock finns möjlighet för boende att sätta upp hastighetsreducerande ”blomlådor” efter ansökan hos Värnamo kommuns samhällsbyggnadsförvaltning.

Teknik- och fritidsnämnden beslutade på sitt senaste sammanträde att anse medborgarinitiativet som besvarat.

Taggar

Dela


1 reaktion på Vill ha farthinder – så svarar kommunen

Farthinder fungerar bara på cirka 30-meterssträcka, med inbromsning och acceleration.
Blomlådor ger ofta högre hastigheter då det gäller att vara först igenom.
Det är ju mest de boende som kör. Hur svårt kan det vara att visa lite hänsyn?

Kommentarsfunktionen är stängd