Nyheter

Vill ha ett stadsmuseum i Värnamo

Vill ha ett stadsmuseum i Värnamo

Nyheter Socialdemokraterna i Värnamo vill ha ett museum som visar Värnamos historia. Partiet har skrivit en motion i ärendet men majoriteten av kommunstyrelsen föreslår att motionen ska avslås.

Kommunalrådet Azra Muranovic (S) yrkade bifall till motionen om ett stadsmuseum. Men majoriteten i kommunstyrelsen ville annat. Nästa torsdag avgör kommunfullmäktige frågan.

Ett modernt stadsmuseum där kommunens historia finns dokumenterad och tillgänglig för allmänheten. Det föreslår socialdemokraterna i en motion till kommunfullmäktige att kommunen ska inrätta i Värnamo.

Motionen har nu förberetts av kommunstyrelsen inför kommunfullmäktiges beslut i ärendet den 21 januari.
Tyvärr, för socialdemokraterna,  så föreslår kommunstyrelsen att motionen ska avslås.
Kommunstyrelsen motiverar avslaget bland annat med att ett museum medför stora kostnader.

– Ett traditionellt stadsmuseum i en separat byggnad ger inte de  värden att det går  att motivera ekonomiskt, heter det bland annat i kommunstyrelsens yttrande.
Styrelsen motiverar också sitt avslagsyrkande med att kulturförvaltningen i samarbete med föreningarna håller på att sammanställa en utställning som kommer att visas i Blickfånget i Gummifabriken. Utställningen kommer att framställas med anledning att Värnamo nästa år firar 100 år som stad.

– En del  av denna utställning kan sedan leva vidare på annan plats i  Gummifabriken. Genom digital teknik kan utställningen hållas  levande och förnyas, utan att det krävs alltför stora resurser. Särskilt värdefulla dokument kan förvaras på Jönköpings läns  folkrörelsearkiv, där Värnamo kommun är medlem och  finansiär. Det finns även visst utrymme i kommunarkivet, skriver kommunstyrelsen vidare.
Torsdag den 31 januari avgör kommunfullmäktige om det ska bli något stadsmuseum eller ej i Värnamo.

Taggar

Dela


2 reaktioner på Vill ha ett stadsmuseum i Värnamo

Detta är typiskt för de styrandes kulturintresse vi minns tongångarna när det gällde Tingshuset. Det finns inget intresse om det inte handlar om Gummifabriken, Kultur är även sådant som fanns före 1900.

Kommentarsfunktionen är stängd