Nyheter

Vilken omsorg vill vi ha i kommunen?

Nyheter Den frågan ställer sig omsorgsnämndsledamoten João Figueiredo (V) i en debattartikel.

Sommaren börjar närma sig sitt slut och vi har under denna tidsperiod fått läsa en hel del om Värnamos äldreomsorg.

Det jag har svårt för är att höra nästan enbart det positiva, framförallt när det gäller en del statistik. Det är långt ifrån hela bilden och vi politiker i nämnden vet att det är så, och att det är svårt att lita på en viss del av statistiken – något som diskuterades flera gånger i nämnden. Vi måste börja med att erkänna att att vara bäst i klass är inte detsamma som att vara bra. Det betyder bara att vi är lite bättre än de flesta.

Vi har fortfarande en nämnd med politiker som pratar om att sälja ut stora delar av vår verksamhet som den enda möjliga lösningen till våra problem, även efter LSS-privatiseringen fiaskot tidigare i mandatperioden och skräckexemplen från Vaggeryd, som Alliansen sålde som en succé och exempel att följa.

Vi har fortfarande en politiskt högermajoritet som vägrar prata om 30 timmars arbetsvecka till undersköterskor trots att fackföreningen Kommunal har börjat driva den frågan, trots att vår nämnd desperat letar efter undersköterskor och trots att vi i nämndsammanträden ofta pratar om hur vi ska göra oss till en mer attraktiv arbetsgivare. Ämnet “högre löner” för undersköterskor har börjat tas upp i diskussioner, mycket tack vare mina “arga texter” som några meningsmotståndare kallar det för. Men enligt den rådande högermajoriteten i nämnden så är högre löner inte heller någon lösning utan de är redan tillräckligt höga, tycker de.

Vi har fortfarande en politiskt högermajoritet som tycker att det ska ta flera mandatperioder och flera miljoner i konsulttjänster och utredningar att ändra arbetsschemat för vår personal till något som faktiskt går att må bra av istället för att genast göra slag i saken och ta lärdom från andra kommuner omkring oss som redan har avskaffat delade turer (som tex Jönköping) och som faktiskt motionerades tidigare i kommunfullmäktige.

Vi har också fortfarande en osund arbetsmiljö i många av våra verksamheter som orsakar både fysiska och psykiska skador, inte sällan skador för livet. Och vi har fortfarande en budget som inte räcker till och tvingar verksamhetscheferna att göra otroliga finansiella underverk. En orealistisk lågbudget i pandemipräglade tider stressar också sönder personalen på golvet. Vi måste höja undersköterskorna, inte se till att allting förbli som det har varit!

Dessutom har jag under detta år blivit kontaktad av flera anhöriga till boende i våra äldreboenden med klagomål om hur varmt det är i deras rum, något som till och med har rapporterats om i flera medier. I ett fall betalar familjen nästan 11 000 kronor i hyra och deras anhörig har inte ens rätt till att ha en beboelig temperatur i sitt rum. I ett annat fall kan vi konstatera att hela anläggningen saknar så basala saker som persienner, vilket bidrar till en outhärdlig temperatur i boendet. Om det är för varmt för oss yngre, föreställ dig då hur plågsamt det måste vara för äldre på äldreboendet. Inte ok! Vi har en organisation som spenderar många miljoner per år i olika IT-inköp, men AC eller persienner finns inte på inköpslistan. Jag undrar: är det första gången vi har en varm sommar? Kommer det att vara den sista? Vet vi inte att vår klimat blir allt varmare pga klimatförändringarna? Ska det inte vara en självklarhet att våra anläggningar ska ha en beboelig temperatur året om, framförallt när man är så skör att man måste bo på ett äldreboende?

Det är sant att det har skett en förbättring hos Värnamos omsorgsnämnd, och jag tänker inte låta min politiska färg mörka den utvecklingen. Det är en kul utveckling men den förbättringen räcker inte till, sett till den tid och budget den har tagit för att bli verklighet. Det skapar snarare frustration. Denna förbättring räcker inte till för att vi i Värnamo kommun ska kunna klappa sig själva på axeln och tycka att vi är bäst.

Vi måste ha högre ambitioner inom äldre- och LSS-omsorg, det är de allra sköraste människorna i samhället vi pratar om. Och en dag ska de allra flesta av oss hamna på ett äldreboende också. Vilken omsorg vill vi ha i Värnamo, då?

Vi måste satsa på införandet av ett arbetsschema utan delade turer och utan pass varje eller varannan helg! Vi måste satsa på 30 timmars arbetsvecka med bibehållen lön för att vår personal orkar stannar kvar i yrket!

Vi måste satsa på högre löner och karriärutveckling för undersköterskor och personlig assistenter så att det ska löna sig att plugga och ta ansvar!

Vi måste satsa på en bättre arbetsmiljö för att färre fysiska och psykiska skador ska förekomma och våra anställda ska orka stannar kvar!

Vi måste se till att erbjuda goda levnadsvillkor i våra boenden, oavsett om det handlar om städning, medicinering, kost eller behålla en beboelig temperatur i rummen!

João Figueiredo, omsorgsnämndsledamot, kommunfullmäktigekandidat,
Vänsterpartiet Värnamo

Taggar

Dela


4 reaktioner på Vilken omsorg vill vi ha i kommunen?

Detta du tar upp är frågor och åsikter som har framförts i minst 30 år. Utan någon förändring. Inför varje val upptäcker man det på nytt. Finns viljan att genomföra en förändring?

Hej ”Byter gärna”! Viljan finns absolut! Men en röst ensam kommer inte att kunna köra över alla andra. Jag sitter dessutom inte i kommunfullmäktige. Vi som tycker lika måste bli fler och jag måste i så fall bli vald i kommunfullmäktige så att jag kan lägga fram motioner och förändra opinionen och på så sätt skapa en förändring. Lite så som jag gjorde när Alliansen försökte sälja LSS, fast mer kraftfullt då en plats i kommunfullmäktige ger mer möjligheter.

Killen verkar vara partiets enda röst, och en vettig sådan, speciellt när det gäller omsorgen. Sällsynt med sådana politiker.

Kommentarsfunktionen är stängd