Nyheter

”Viktigt med kontinuitet”

Nyheter Värnamos avgående starke man ser tillbaka på en minnesvärd tid vid rodret.

Värnamos avgående starke man Hans-Göran Johansson ser tillbaka på en minnesvärd tid vid rodret. Foto: David Alin

Den varma vårsolen skiner in genom Hans-Göran Johanssons kontor i stadshuset. Det är en tidig måndagseftermiddag när jag äntrar rummet jag själv för första gången kom in i för åtta månader sedan. Jag möts av en avslappnad person som nu inleder sin sista ordinarie arbetsvecka som kommunstyrelsens ordförande i Värnamo. På måndag avtackas Hans-Göran i Gummifabriken.  

– Det kommer att bli väldigt emotionellt på måndag, men jag vet att det kommer bli bra med Mikael, Gottlieb och Azra. Det är viktigt med kontinuitet och stabilitet, de är alla jättebra och de vill alla Värnamos bästa på olika sätt. Som Värnamobo ska man vara stolt över stabiliteten, både bland tjänstemän och politiker, generellt bland våra presidier i våra nämnder, med kloka och erfarna politiker som vill Värnamos bästa, säger han.

Hans-Göran Johansson är polisen som startade i yttre tjänst och som slutade som Värnamo kommuns starke man. Han ser en liknelse mellan rollerna i att stå fast vid ett ställningstagande, vare sig det handlar om ett gripande eller ett kommunalt beslut.  

– Man måste tänka långsiktigt. I den här regionen är det mångfacetterade näringslivet det viktigaste. Det står för flertalet av våra skatteintäkter och vi ska vara oerhört lyckligt lottade över att vi har ett så bra näringsliv, civilsamhälle och offentlig sektor. Vi har bland annat ett sjukhus som bevisat i ranking efter ranking att i de flesta avseenden ligger de topp. Vi ligger bra till i kommunala rankingar och trygghetsundersökningar inom skolan visar att eleverna känner sig trygga och att skolan fungerar. 

Hans-Göran ser tillbaka på sin tid som kommunstyrelsens ordförande som utmanande och minnesvärd.

– Jag fick uppleva finanskriserna 2009 och 2013 och den nuvarande pandemin, stora bränder och stora översvämningar. Trots alla händelser har samhället visat upp synergieffekter på synergieffekter. Det visar vilket bra civilsamhälle vi har och hur medmänskliga vi är i den här kommunen. 

Men är det något som ligger Hans-Göran extra varmt om hjärtat så är det det politiska samarbetet som han tar med sig i bagaget.  

– I de stora avgörande frågorna har vi vi varit överens, som Campus, Vandalorum, Bredasten, Sverigeförhandlingen och i dialoger med Trafikverket. Den viktigaste framgången som jag ser det är att vi har utvecklat den offentliga service till kommuninvånarna, vi har byggt till skolor och har byggt och bygger nya förskolor runt om i kommunen. Försäljningen av Norrhamra i Bor till Finnvedsbostäder mot ett löfte om att bygga kommunens första trygghetsboende, utbyggnaden av Lindgården i Rydaholm och köpet av Värnamo Energi från EON, vilket möjliggjorde utbyggnad av fiber och bredband, har varit stora viktiga strategiska frågor. Bildandet av koncernbolaget Värnamo Stadshus har varit en annan framgångsfaktor. Jag är även stolt över satsningen på trygghets- och säkerhetsbiten, men vi kanske skulle ha vågat ta fram resurser för det hela tidigare. Jag är och har varit mycket nöjd över samarbetet med Gottlieb, Azra och Ulla. Det är en framgångsfaktor att resonera sig fram till lösning.  

Hur ser ditt Värnamo ut om 15 år?

– Jag tror fortfarande på att vår vision kommer att gälla. För att få till den befolkningsmängden vi eftersträvar krävs att den arbetande mängden människor blir fler. Vi måste få fler till vårt näringsliv. Om man ser till skolans värld så behöver vi de närmaste åren anställa 700 nya medarbetare mer än för pensionsavgångarna. För tillverkningsindustrin är det oerhört viktigt att vi blir fler. Jag blir mörkrädd när folk säger att vi inte ska bli fler. 

Är det någon fråga du känner kunde hanterats bättre?

 – Ja, den evinnerliga tiden det tar innan Trälleborgsskolan står klar. Jag trodde att skulle hitta en bra satsning för att utveckla Folkets parks-området till att bli en större del av barnens skolgång, vilket ändå var visionen. Ett febrilt arbete som rann ut i sanden, så det hade varit bättre om man hade släppt den tanken. Nu blev det inte så, vilket är beklagligt framför allt för barnen och föräldrarna som lever och verkar i området.  

Tisdagen den 1 juni 2021 öppnas en ny dörr för Hans-Göran Johansson. Efter alla år i samhällets tjänst ser han nu fram emot att få spendera den kommande tiden i lugn och ro. 

– Först och främst kommer jag att landa i att få vara den jag är. Jag ser fram emot att få mer tid med min fru och familjen. Jag kommer att hjälpa mina döttrar och mågar och jag älskar att umgås med mina barnbarn. Jag är också en fixare, jag gillar att snickra och måla och fixa i skogen. Det första projektet blir att påbörja målning av hus och lillstuga. Det kommer nog även bli en hel del vandrande och jakt, eftersom jag jagar både höst och vinter. Det viktigaste blir att få landa i att vara den jag är. 

Fotnot: Kommunalråden som nämns i texten är Mikael Karlsson (C), Gottlieb Granberg (M), Azra Muranovic (S) och Ulla Gradeen (S)

Taggar

Dela