Nyheter

”Viktigt att stärka arbetet för att stoppa mäns våld mot kvinnor”

Nyheter För att intensifiera arbetet för att stoppa mäns våld mot kvinnor har regeringen presenterat ett åtgärdsprogram med 40 punkter. Detta välkomnas av den socialdemokratiska riksdagsledamoten Carina Ödebrink. – Att män slår och dödar kvinnor är en fråga för hela samhället, och här måste vi alla engagera oss, säger hon.

Carina Ödebrink (S) välkomnar regeringens åtgärdsprogram för att stoppa mäns våld mot kvinnor. Arkivfoto

Andelen kvinnor som utsattes för misshandel var år 2018 2,8 procent. Av dessa uppgav 35 procent att de utsatts av en närstående. Att motverka mäns våld mot kvinnor är därför, tillsammans med att stoppa gängkriminaliteten, en huvudprioritering inom kriminalpolitiken. För att intensifierar det arbetet lägger därför regeringen fram ett åtgärdsprogram med 40 punkter.

– Programmet innehåller en bred palett av åtgärder för att förbättra samhällets förmåga att förebygga brott och stödja de som utsätts. Det handlar om åtgärder som förebygger våldet, åtgärder som ger ett starkare skydd och stöd för våldsutsatta kvinnor och barn, åtgärder som effektivt bekämpar brotten samt åtgärder som förbättrar kunskap om och metoder mot mäns våld mot kvinnor, säger den socialdemokratiska riksdagsledamoten Carina Ödebrink som också är ledamot i justitieutskottet.

Under våren har hon, tillsammans med Johanna Haraldsson och Diana Laitinen Carlsson, träffat företrädare för kvinnojourer runt om i Jönköpings län för att samtala om hur mäns våld mot kvinnor kan upphöra.

– En synpunkt som framfördes var att kvinno- och tjejjourerna behövde bättre planeringsförutsättningar för att kunna få långsiktighet i sin verksamhet. Därför är jag glad att en av de åtgärder som regeringen föreslår handlar just om detta, säger Carina Ödebrink.

Källa: Pressmeddelande från Socialdemokraterna

Taggar

Dela