Nyheter

Vikten av ideellt engagemang och förebyggande arbete

Nyheter – Som läget i världen ser ut i dag, ska då Värnamoborna förvänta sig att samhället fixar allt ”i händelse av”? Den frågan ställer sig Jörgen Lindelöf som diskuterar etableringen av en Frivillig Resurs Grupp i Värnamo kommun.

Värnamo kommuns Trygghetscenter i kommunhusets bottenvåning.  [1/2]

Mitt medborgarförslag ”I händelse av”, från december 2017.  [2/2]

Möte angående start av Frivillig Resurs Grupp (FRG) i Värnamo kommun

Onsdagen den 15 mars 2023 hölls ett utlyst informationsmöte i Värnamo kommuns Trygghetscenter i kommunhuset. Krisberedskapshandläggare Jannika Tunefjord skulle informera om vikten av frivilligorganisationer inom totalförsvaret. Själv så kunde jag tyvärr inte medverka då.

 

Behovet av FRG

Som så många andra kommuner så behöver även Värnamo kommun en Frivillig Resurs Grupp (FRG), ”i händelse av”!

I september 2023 blev redan anmälda intresserade kallade till ett informationsmöte i Trygghetscentret för höstens mycket intressanta program/utbildning.

Höstens schema skulle bestå av kvällens uppstartmöte. Senare hjärt- och Lungräddning följt av information av kommunens krisberedskap.

Med stor förvåning så fick jag inse att jag var ensam på detta möte med Jannika och en utbildningsansvarig i Civilförsvarsförbundet från Jönköping.

Det är meningen att Jannika ska få ihop en Frivillig Resurs Grupp (FRG) som ska vara behjälplig ”i händelse av”.

Värnamo kommun har nästan 35 000 invånare. Hur många av dem som egentligen är kapabla att ingå i denna grupp vet jag inte, men det borde röra sig om åtskilliga tusen. Det känns märkligt att det bara var jag som dök upp på detta möte.

Som läget i världen ser ut i dag, ska då Värnamoborna förvänta sig att samhället fixar allt ”i händelse av”?

 

Informationspunkter i Värnamo kommun

För flera år sedan så lämnade jag in ett förslag, en skiss, på hur medborgarna ska kunna informeras om till exempel kontakten mellan våra mobiler upphör och om radio och TV tystnar. Jag vet inte om det påverkade så att i dag finns informationspunkter i alla kommundelar i och utanför centralorten där var och en kommundel har sina respektive koordinater utmärkta och finns angivna på kommunens hemsida. Kanske var och en borde skriva ner dem innan ”i händelse av”.

Tyvärr så tror allt för många att ”i händelse av” aldrig kommer att hända!

 

Att nå ut med FRG-inbjudan

Det är bara att hoppas på att inbjudan till FRG återkommer snarast. Tyvärr så tror jag att ansvariga för krisberedskapen måste finna rätta vägar för att nå intresserade:

Fler och större annonser i pappers- och webbtidningar, information i de olika kommundelarnas Facebooksidor och anslag där Värnamoborna ofta träffas och finns.

 

Även FRG-deltagare kan besitta kunskap

Förhoppningsvis så är det inte bara information som ska delges deltagarna. Det finns säkert mycken information som Värnamoborna besitter och som myndigheten kan lyssna på och använda.

Som medborgare häpnar man ibland hur regler skapas i civilsamhället som går stick i stäv mot hur verkligheten ser ut och hur medborgarna ser på saken.

Text och bilder: Jörgen Lindelöf

Taggar

Dela


1 reaktion på Vikten av ideellt engagemang och förebyggande arbete

Hur i hela världen tror ni att folk skulle veta om detta? Ingenstans har jag sett reklam för FRG. Hade det lobbats mer för det, och om mötet den 15 mars, hade jag kommit.
Precis som du skriver Jörgen Lindelöf:
Fler och större annonser i pappers- och webbtidningar, information i de olika kommundelarnas Facebooksidor och anslag där Värnamoborna ofta träffas och finns.

Kommentarsfunktionen är stängd