Nyheter

Vikarie filmade funktionsnedsatt och spred på sociala medier

Nyheter En lex Sarah-anmälan har kommit in till Inspektionen för vård- och omsorg (IVO). Det gäller en vårdare som ska ha filmat en brukare och sedan spridit vidare via sociala medier. Vårdaren stängdes först av och är nu sjukskriven - men kommer att erbjudas en annan arbetsuppgift i organisationen.

Värnamo stadshus. Foto: David Alin

Vikarien ska enligt anmälan ha filmat en funktionsnedsatt person som bodde på korttidsboendet med sin privata mobiltelefon och spred sedan vidare filmen till obehörig via sociala medier. Det framgår inte av anmälan hur stor spridningen blev.

Värnamo kommun har nu anmält sig själva enligt lex Sarah då det inträffade strider mot bland annat grundläggande principer i socialtjänstlagen.

Vikarien stängdes först av från sitt arbete, men är numera sjukskriven. Vikarien kommer erbjudas annan arbetsuppgift i organisationen.

Kommunen planerar åtgärder till hösten för att förhindra att liknande saker sker igen. Bland annat ska man i introduktionen av nya medarbetare ha förbättrade kontrollfrågor och kunskapstest för att säkerställa att medarbetarna får en heltäckande kunskap om inre och yttre sekretess samt tystnadsplikt.

Taggar
IVO

Dela


3 reaktioner på Vikarie filmade funktionsnedsatt och spred på sociala medier

Kommentarsfunktionen är stängd