Nyheter

”Vi vill vara ett komplement till kommunal verksamhet”

Nyheter Eva Andersson på Annebergs Gård sträcker ut en hand till kommunens politiker. – Vi vill vara ett komplement till kommunal verksamhet, säger hon.

Bilder: David Alin

– Vi vill vara ett komplement till kommunal verksamhet och välkomnar våra politiker att komma hit och se vår verksamhet, säger Eva Andersson på Annebergs Gård.  [1/4]

Eva visade Johan Nissinen (SD) runt i Hångers gamla missionskyrka.  [2/4]

På ovanvåningen ska det bli en liten second hand-butik.   [3/4]

I botten blir det storkök och restaurang.   [4/4]

Annebergs Gård Grön Omsorg är belägen på gården Anneberg, väster om Hånger. Verksamheten startades den 1 september 2015 och verkar inom ramen för lagen om valfrihetssystem (LOV). De aktiverar personer som har beslut på daglig verksamhet enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) och som tillhör det som benämns personkrets 1.

– När vi började med den här verksamheten hade vi fyra arbetstagare. I dag är det 30, det är jätteroligt, berättar Eva Andersson.

Annebergs Gård vill erbjuda meningsfull sysselsättning där alla känner sig delaktiga och behövda under arbetsdagen. Verksamheten syftar till att utveckla individers erfarenheter och kunskaper i sin egen takt genom att anpassa arbetsuppgifter efter förmåga och intresse för olika sysslor på gården. Grunden för verksamheten är närhet till natur och djur.

– Det vi vill göra är att göra ett riktigt bra jobb. Det handlar om respekt, bemötande och att ge rätt förutsättningar för arbetstagarna. Vårt mål är att deltagarna ska få verktyg för att bli sina bästa jag. Vi jobbar utifrån varje individs förutsättningar, vilket är oerhört viktigt. Jag tänker också att ha en sådan här typ av verksamhet ute på landet är oerhört meningsfullt. Landet måste få leva också, säger Eva Andersson.

Nu håller verksamheten på att utvidgas. Verksamheten har köpt Hångers gamla missionskyrka. Planen är att samhället ska begåvas med ett storkök och restaurang.

– Tanken är att de som bor i byn ska ha en möjlighet att komma hit och äta lunch tillsammans med arbetstagarna. Vi har ett win-win-läge för våra arbetstagare samtidigt som vi har en service utåt, så det jobbar vi med för fullt, säger Eva Andersson.

– När lagen om valfrihet (LOV) skapades inom Värnamo kommun så innebar det att vi skulle ha samma möjligheter som kommunens dagliga verksamheter att arbeta. Vi vill vara ett komplement till kommunal verksamhet och välkomnar våra politiker att komma hit och se vår verksamhet, säger Eva Andersson.

Taggar

Dela