Nyheter

”Vi trivs bra i Rydaholm”

Nyheter I kväll arrangerades den andra träffen i projektet "Möt en familj" med Internationella Vänner i Rydaholms frikyrka.

Kollektivtrafik, vuxenutbildning och utveckling diskuterades under träffen. Bild: David Alin  [1/3]

Maria och Sofia pratar om ungdomar och framtidstro. Bild: David Alin  [2/3]

Gruppbild på gänget som deltog i kvällens samtal. Bild: David Alin  [3/3]

Den här gången var det Mikael Karlsson (C), kommunstyrelsens förste vice ordförande och näringsutskottets ordförande, som fick chansen att träffa några Rydaholmsfamiljer på tu man hand.

– Jag och Tobias (Pettersson, kommunstyrelsens ordförande) jobbar parallellt och vårt jobb är att göra det så bra som möjligt för alla i Värnamo kommun. Det är inte enkelt, men vi gör så gott vi kan, säger han.

Efter en presentationsrunda ställde Mikael Karlsson frågan: vad är det bästa med Rydaholm?

– Det är goda pizzor på pizzerian, svarar elvaårige Johan med ett leende.

Därefter diskuterades arbetsmarknaden.

– Om man vill arbeta så finns det arbete i den här regionen. Alla företag, kommun och region skriker efter personal. Alla företag tror kanske inte att de hittar den perfekta människan med den perfekta kompetensen, men har du engagemang och vilja så kan du få utbildning genom jobbet, säger Mikael Karlsson (C).

Maria jobbar som undersköterska inom vården.

– Det pratas mycket i dag om att du behöver utbildning för att få ett jobb. Att studera blir inte så lätt för de som aldrig har gått i skolan, säger hon.

– Vi ska vara rädda om varje individ, säger Mikael Karlsson (C).

Vad kan man utveckla i Rydaholm?

– På helger kan det vara lite svårt att ta sig fram och tillbaka till samhället. Det finns inga bussar eller tåg som går på vettiga tider, vilket gör det lite svårt. Det i sig hör samman med hur det var med otryggheten i Rydaholm. Tittar man tillbaka bara några år så tyckte man att det var farligt att bo här. En av anledningarna till det var just att ungdomarna inte kunde röra på sig, vilket skapade problem. Nu har det blivit bättre. Den nya fritidsgården fungerar, där samlas ungdomar, och så har det blivit en blandad kultur i området. Nu känner man sig hemma, innan kände man sig lite obekväm, säger Maria.

Mikael Karlsson (C) spann vidare på lokaltrafiksfrågan.

– När vi ändå pratar tåg och buss så kan jag säga att kommunen inte ansvarar för det, utan det gör regionen, men det är en sådan fråga som jag jobbar med och vi pratar mycket med regionen. Jag skulle vilja se en likadan busslinje som vi har på andra sidan av kommunen, mellan Värnamo och Gislaved, fast mellan Värnamo och Alvesta. 202:an går en gång i halvtimmen mellan sex på morgonen till 22 på kvällarna och en gång i timmen på helgerna. Det vill jag se från Värnamo till Alvesta. Tyvärr är tåget ett förhinder eftersom tågtiderna ändrar sig nästan varje år, men än så länge jobbar vi på det. Så som jag ser det så handlar det om en rättvisefråga: har vi bra linjer till Gislaved och Gnosjö, då ska vi ha det även till Rydaholm, säger han.

– Tittar man bara över länsgränserna så funkar inte lokaltrafiken bra. Vissa dagar måste vår dotter vänta på skolan i flera timmar för att kunna komma hem, det är inte bra. Nu i vinter har det varit mycket förseningar också vilket har skapat ännu mer problem, säger Marco Van Elst.

Därefter diskuterades vuxenutbildningen.

– Det är viktigt att anpassa skolorna till de mindre orterna. Exempelvis så kanske en deltagare på SFI har två timmars lektion inne i Värnamo. När lektionerna är färdiga så kanske det är ett par timmar till nästa tåg eller buss går hem, vilket innebär att du exempelvis går och handlar i Värnamo i väntan på hemresan i stället för att stötta handlaren när du kommer hem. Det hade varit skönt att kunna lösa på ett bra sätt så att man kanske kan ha lektioner på distans. Det blir mycket resor och blir kostsamt i längden. Det kan bra att hitta alternativ för att ha SFI på andra tider för arbetssökande, säger Mikael.

  Som kommun kanske vi inte kan påverka regionen gällande tidtabeller för kollektivtrafik eftersom regionen anpassar sina tidtabeller för att underlätta studie- och arbetspendling, men kommunen ansvarar för vuxenutbildningen så jag tar med mig den frågan, säger Mikael Karlsson (C).

Marco Elst lyfte tanken om att värna om det lokala mer.

– Det kan bli så att man handlar i Värnamo när man ändå går och väntar på att få ta bussen eller tåget hem. Då bidrar vi till handlandet i Värnamo och inte i Rydaholm, säger han.

– Vår önskan är att värna om det lokala och vi vill behålla alla affärer på orten, då gäller det att man handlar där också, säger Mikael Karlsson (C).

Hur ser ni på framtiden i Rydaholm?

– Man ser att det händer saker i samhället, man ser ljust på framtiden och det blir bättre för varje år i Rydaholm. Det är viktigt, säger Maria.

Avslutningsvis summerar Sofia Elmgren träffen.

– Vi trivs bra i Rydaholm. Här finns skola, matbutik, tandläkare, vårdcentral, fritidsgård med mera. Det som behövs är en mer flexibel vuxenutbildning och mer aktiviteter för unga.

LÄS MER:  En givande premiär
Taggar

Dela


2 reaktioner på ”Vi trivs bra i Rydaholm”

Det bästa för Rydaholm vore åter bli en egen kommun och överföras till Kronobergs län.
Det känns inte som orten varken tillhör Värnamo kommun eller Jönköpings län.

Att bo i en av Värnamo kommuns kransorter innebär att man blir en andra klassens invånare med dålig service och uteblivna investeringar från kommunen.

Det mesta hamnar i centralorten. Här byggs Gummifabriken för 650 miljoner och nu fotbollsarena för 260 miljoner. Och om där nu ska byggas en arena, varför bygger man då inte om Kungshall i Rydaholm? Det skulle ge orten ett lyft med nya arbetstillfällen och många besökare.

Lysande idé med täta bussturer Värnamo-Alvesta, inte minst eftersom tåget inte stannar i Hjortsberga. Buss 270 i vårt län borde väl kunna ”knytas ihop” med buss 270 i Kronoberg? Jag förundrades som nyinflyttad över de två busslinjerna med samma nummer som aldrig möts.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *