Nyheter

”Vi pinnar på” – en serie om en speciell vandring

Nyheter I en artikelserie berättar vi om den stadshistoriska vandringen i Värnamo.

Vad är det för blå stolar som står utplacerade lite varstans i centrala Värnamo? Under de kommande veckorna får du veta mer om dem. Bild: David Alin

Många av er har säkert strövat runt och sett de blåfärgade stolarna som står utplacerade lite varstans i centrala Värnamo. Stolarna ingår i en stadshistorisk vandring kallad ”Pinnapå” och under de närmaste veckorna får ni en guidad tur genom vandringen. I den första delen berättar vi om projektets bakgrund.

Pinnapå – en stadshistorisk vandring

Gillar du spännande och intressanta historiska platser? Då ska du testa att gå Pinnapå. Rundan består av tolv skyltar, placerade på historiskt intressanta platser. Skyltarna ser ut som blå stolar och är formgivna av Gro Knutsen och inspirerade av pinnstolar, ett välkänt kulturarv för Värnamo. Därav namnet Pinnapå. De tolv stolarna har alla ett eget uttryck och är unika.

En del av ett jubileum

I samband med att Värnamo stad fyllde 100 år skapades den permanenta utställningen ”Värnamo – vår stad berättar” i Gummifabriken. Det är en stadshistorisk utställning som invigdes i samband med hundraettårsdagen 1 november 2021.

Till utställningen kopplades vandringen Pinnapå för att på ett lättillgängligt sätt informera om spännande och intressanta historiska platser.

Vandringen är ett samarbete mellan Historiska Sällskapet Gamla Wernamo, Värnamo Hembygdsförening och Värnamo kommun.

Källa: Värnamo kommun

Taggar

Dela