Nyheter

”Vi pinnar på” – del 9: Kärleksallén och gamla tingshuset

Nyheter I en artikelserie berättar vi om den stadshistoriska vandringen i Värnamo.

Framför det röda trähuset på Växjövägen står Pinnapårundans åttonde skylt. Den berättar om Kärleksallén och gamla tingshuset. Bild: David Alin  [1/3]

På Kärleksallén, eller Tånnögatan som den också heter, träffades kärlekskranka ungdomar under de lummiga lönnarna där de gick hand i hand. Bild: Historiska Sällskapet Gamla Wernamo  [2/3]

Nutida bild på Kärleksallén. Bild: David Alin  [3/3]

Efter ett besök på Bruno Mathsson Center fortsätter vi på Tånnögatan upp mot Värnamo centrum. Vid korsningen Tånnögatan, Storgatan och Växjövägen möts går vi till höger in på Växjövägen. Framför oss står nu ett rött trähus och utanför huset står Pinnapårundans åttonde skylt, som berättar om Kärleksallén och gamla tingshuset.

Kärleksallén

När du tittar bort mot Apladalen så ser du Kärleksallén eller Tånnögatan som den heter. Här träffades kärlekskranka ungdomar under de lummiga lönnarna där de gick hand i hand. Tånnögatan var den gamla södra infarten till Värnamo centrum.

Gamla tingshuset

Vid Gästisplan låg det gamla tingshuset för hela Finnveden. Det brann ner 1835, så det röda trähuset blev det nya tingshuset för Västbo och Östbo härad. Intagna personer fick gå ner i källaren via en plåtlucka i golvet. Det har berättats att man flera gånger ”glömde bort” de som satt inlåsta där. Utanför tingshuset fanns skampålen där kännbara straff utdelades. Förbrytare kunde dömas till att offentligt straffas med spö eller ris.

Källa:  Värnamo Hembygdsförening, Historiska Sällskapet Gamla Wernamo och Värnamo kommun

Taggar

Dela