Nyheter

”Vi pinnar på” – del 8: Bruno Mathsson Center

Nyheter I en artikelserie berättar vi om den stadshistoriska vandringen i Värnamo.

Till vänster om entrén till Bruno Mathsson Center står Pinnapårundans sjunde skylt. Den berättar som möbelformgivares liv. Bild: David Alin  [1/2]

Utanför museet står en byst föreställande Bruno Mathsson. Bild: David Alin  [2/2]

Efter en givande stund i Apladalen rör vi oss mot Tånnögatan. På grusvägen upp ser vi snett till höger en stor vit trävilla som uppenbarar sig. Vi korsar Tånnögatan och kommer då fram till Bruno Mathsson Center, konstmuseet tillägnat den kände möbelformgivaren som levde och verkade under stora delar av sitt liv i Värnamo. Till vänster om Bruno Mathssons Centrets entré står Pinnapårundans sjunde skylt. Den berättar som möbelformgivares liv och konstmuseet.

Bruno Mathsson Center

Bruno Mathsson är snickarsonen som blev en världsberömd möbelskapare. Han fick sitt genombrott 1936 och fanns redan året därefter presenterad på världsutställningen i Paris, vilket innebar hans internationella genombrott som möbelformgivare. Bruno var även verksam som arkitekt.

Bruno Mathsson Center inrymmer id ag en utställning över hans möbelskapande och är öppet för allmänheten. Centret består bland annat av trävillan som är Brunos föräldrahem. Här finns också den utställningshall, i form av ett glashus, som han ritade och uppförde 1950.

Källa:  Värnamo Hembygdsförening, Historiska Sällskapet Gamla Wernamo och Värnamo kommun

Taggar

Dela