Nyheter

”Vi pinnar på” – del 6: Kyrktorget

Nyheter I en artikelserie berättar vi om den stadshistoriska vandringen i Värnamo.

Invid ett träd på Kyrktorgets högra sida hittar vi Pinnapårundans femte skylt. Den berättar om Kyrktorgets historia. Bild: David Alin  [1/2]

Bild på husen som i folkmun kallades för ”Lokomotivet”, eftersom de stod tätt på rad som ett tåg med sina vagnar. Bild: Historiska Sällskapet Gamla Wernamo  [2/2]

Efter gårdagens lärdom om Åbron och Färgarens ö fortsätter vår promenad. Vi går över Åbron och fortsätter på Storgatan ända tills vi kommer fram till Kyrktorget. Under ett träd på torgets högra sida hittar vi Pinnapårundans femte skylt. Den handlar om Kyrktorgets historia.

Kyrktorget

1906 stod tingshuset färdigt, efter ritningar av byggmästaren John Johnsson från Värnamo. Stockholmsarkitekterna Jens Carlsen och Carl Nyrén, bördig från Jönköping, vann en arkitekttävling med ett förslag till ett nytt stadshus i Värnamo. Stadshuset byggdes i två etapper 1959 och 1968. Det invigdes 1970.

Innan stadshuset byggdes fanns det flera små hus på platsen. Husen kallades ”Lokomotivet”, eftersom de stod tätt på rad som ett tåg med sina vagnar. I Lokomotivet fanns Värnamos första apotek och första bank, Wernamo Sparbank och Fingal Carlssons Speceriaffär. I den första vagnen fanns ett skrädderi och senare en turistbyrå. I den andra vagnen fanns Majas kafé som drevs av Maria Svensson.

Värnamo kyrka har funnits på samma plats men i olika skepnader sedan medeltiden. Den nuvarande kyrkobyggnaden invigdes 1875.

Källa:  Värnamo Hembygdsförening, Historiska Sällskapet Gamla Wernamo och Värnamo kommun

Taggar

Dela