Nyheter

”Vi pinnar på” – del 4: Marknadsstaden

Nyheter I en artikelserie berättar vi om den stadshistoriska vandringen i Värnamo.

Utanför Värnamo Vuxenutbildnings lokaler på Boagatan står Pinnapårundans tredje skylt. Den berättar om stadens marknadshistoria. Bild: David Alin  [1/2]

Värnamoborna har hållit marknader sedan år 1236. Bild: Historiska Sällskapet Gamla Wernamo  [2/2]

Efter att ha lämnat Värnamo station bakom oss fortsätter vi promenera längs Västermogatan. Efter att ha passerat under viadukten tar vi vänster in på Boagatan. Utanför Värnamo Vuxenutbildnings lokaler återfinns rundans tredje skylt, som berättar om stadens marknadshistoria.

Värnamo – marknadsstaden

Värnamoborna har hållit marknader sedan år 1236. I början fick vem som helst sälja varor i Värnamo, men mot slutet av medeltiden förbjöds marknaden av Sten Sture den äldre. 1620 fick enbart Jönköpings köpmän sälja sina varor i Värnamo. Värnamoborna struntade dock i förbudet. Det gick så långt att borgare från Jönköping skickade spioner för att hålla koll på Värnamoborna. Först 1788 fick åter vem som helst sälja varor på marknaden.

Den äldsta marknadsplatsen låg i närheten av kyrkan. Därifrån flyttade marknaden hit till området kring Köpmangatan/Boagatan. På Boagatan byggdes 56 marknadsbodar. En av dessa bodar, Mor Kajsas stuga, står nu i Apladalen. Marknaden återvände sedan till Kyrktorget, men 1968 flyttade den till Norra Salutorget och sedan till Pelikanen. Värnamo marknad är kanske mest känd genom Carl Snoilskys dikt med verklighetsbakgrund om Per och Kersti. Det arrangeras fortfarande marknader i Värnamo.

Källa:  Värnamo Hembygdsförening, Historiska Sällskapet Gamla Wernamo och Värnamo kommun

Taggar

Dela