Nyheter

”Vi pinnar på” – del 11: Enehagen

Nyheter I en artikelserie berättar vi om den stadshistoriska vandringen i Värnamo.

Vi passerar Värnamo Missionskyrka innan vi kommer fram till ett lite mer lummigt parti. Bild: David Alin  [1/3]

Vid en glänta på vänster sida, intill Lagan, står Pinnapårundans tionde skylt. Den berättar om Enehagens historia. Bild: David Alin  [2/3]

Enehagen var Värnamos festplats med karuseller, cirkus, godisstånd och lotterier. Bild: Historiska Sällskapet Gamla Wernamo  [3/3]

Vi lämnar kvarteret Gästis bakom oss och fortsätter vår promenad längs med Storgatan. Precis innan vi kommer fram till Åbron svänger vi höger in i Enehagsparken. Vi passerar Värnamo Missionskyrka innan vi kommer fram till  ett lite mer lummigt parti. Vid en glänta på vänster sida, intill Lagan, står Pinnapårundans tionde skylt. Den berättar om Enehagens historia.

Enehagen

Enehagen var Värnamos festplats med karuseller, cirkus, godisstånd och lotterier. En av attraktionerna var att åka i flatbottnade båtar i en rutschbana ned i Lagan. Det var också här som Värnamoborna ställde till med fest när brandkåren samlade in pengar till Värnamos första brandbil 1925.

När Värnamo Hantverks- och Industriförening höll hantverksmässor 1913 och 1921, var ingången vid Storgatan och utställningslokalerna i Enehagens skola. Till mässan 1913 byggde Värnamoföretaget Jochnick & Norrman en egen attraktion: ”lustiga hjulet”. Det var en rund platta klädd i korkmatta, som roterade tills alla som var på plattan hamnade mot de madrasserade kanterna.

Värnamo Missionsförsamling köpte 1927 den gamla tivoliplatsen och 1938 var den nuvarande Missionskyrkan färdigbyggd. Kyrkan är ritad av Värnamosonen och arkitekten Werner Gjerming.

Källa:  Värnamo Hembygdsförening, Historiska Sällskapet Gamla Wernamo och Värnamo kommun

Taggar

Dela