Nyheter

Vi måste ändra vårt konsumtionsbeteende

Nyheter "Om vi elektrifierar vårt samhälle så löser vi alla klimatproblem är talesättet. Det räcker inte med det. Vi måste ändra vårt konsumtionsbeteende och materialismen måste minska för att jordens resurser är inte tillräckliga." Det menar Jörgen Skärin (MP) i en debattartikel.

Konsumtionsmaterialism, finns det ordet? Nej, men konsumtion och materialism som enskilda ord. Dess betydelse är slående för vad vi nu lever i för era.

Miljöpartiet har alltid i sina partiprogram betonat betydelsen av cirkulär ekonomi med korta lokal tillverknings- och försäljningsled. På bara ett halvt sekel har Värnamo blivit beroende av världshandel i en container från Kina och vår svagheter gällande krishantering med en försvagad självförsörjningsgrad. Bara en liten påminnelse om hur resiliens var på 1950- till 70-talet. I Värnamo fanns slakteri, mejeri, sågverk, cementgjuteri, gjuteri, tegelbruk, cykel- och mopedtillverkning, mekanisk industri, konfektionsindustri med mera…listan är lång av inhemsk och lokal produktion av varor för att bygga Värnamo och tillgodose dess invånare. Nu säger vi inte att det var bättre förr för det är konservatism och det står inte Miljöpartiet för, men det finns något som historien kan ge oss om hur ett framtida samhälle skall utvecklas för att klara våra klimat- och miljömål i industriländer som Sverige.

”Om vi elektrifierar vårt samhälle så löser vi alla klimatproblem” är talesättet. Det räcker inte med det. Vi måste ändra vårt konsumtionsbeteende och materialismen måste minska för att jordens resurser är inte tillräckliga. Ett större utnyttjande av naturresurser ger stora miljökonsekvenser på natur- och djurliv vilket inte finns utrymme till om jorden skall balansera ut växthusgaser till acceptabla livsnivåer. Större utnyttjande gör att det lutande planet kommer att luta ännu mer. Detta så populära ord paradigmskifte kommer att upplevas som uppoffringar eller lite poetiskt ”det gör ont när knoppar brista” men det skapas något nytt och möjligheter till nya näringar där yrkeskunskapen och lokalsamhället utvecklas.

Miljöpartiet sänkte momsen för arbete att laga saker, den nya regeringen med att höja momsen för att laga saker. Näringslivet bara ruskar på huvudet till en tondöv regering angående antagna klimatmål och konventioner. Regeringens klimatplan kan nog spelas med intro till Chris Rea ”Road to Hell” på högsta volym.

Miljöpartiet i Värnamo/Jörgen Skärin

Taggar

Dela


1 reaktion på Vi måste ändra vårt konsumtionsbeteende

Kommentarsfunktionen är stängd