Nyheter

Vi behöver alla bidra för att lösa problemet

Nyheter I en insändare svarar Peter Thorén och Jörgen Skärin (MP) på Boo Nilssons insändare "Kan Sverige rädda världen och miljön genom att minska sina koldioxidutsläpp”.

Om vi väljer att utgå från vetenskap när vi ska planera våra samhällen i form av bland annat byggande, transporter och energiförsörjning är det naturligt att utgå från den information och vägledning som ges av FN:s klimatpanel IPCC. Denna klimatpanel har nyligen lämnat en rapport som beskriver att läget är mycket allvarligt och att det kommer bli svårt att hålla den globala temperaturökningen under 2 grader. 

För att kunna begränsa utsläppen av växthusgaser (främst koldioxid) så att dessa blir acceptabelt stora talas det alltmer om så kallade kolbudgetar. Sådana budgetar beskriver hur mycket ytterligare koldioxid, som kan släppas ut i världen för att temperaturhöjningen ska begränsas till ett visst gradantal till exempel 2 grader.

Kolbudgetar kan brytas ner från global nivå till nationell, kommunal och även individnivå. Det vore förödande om alla jordens medborgare/nationer eller bara många av dem skulle resonera likt han som skrev en insändare i Värnamo.nu den 20 augusti. Huvudbudskapet i insändaren tycktes vara att det är meningslöst att Sverige som land ska försöker minska sina utsläpp av den klimatpåverkande gasen koldioxid, då de svenska utsläppen utgör en så liten del av världens totala utsläpp. Om ett sådant sätt att resonera blir vanligt kan många, även till exempel ryssar välja att luta sig tillbaka med motivering att Ryssland bara släpper ut 10-15 procent så mycket koldioxid i jämförelse med Kina, som är världens största utsläppare. 

I en tid när vårt gemensamma hem Jorden är under starkt hot vore det naturligt om alla, enskilda människor, företag, religiösa organisationer, föreningar och politiskt styrda enheter, som kommun, region och nation, kraftfull verkade för minskade utsläpp. 

Peter Thorén, ordförande Värnamo naturskyddsförening 

Jörgen Skärin ordförande Miljöpartiet Värnamo 

Taggar

Dela


2 reaktioner på Vi behöver alla bidra för att lösa problemet

Fem fingrar har man idag, men man vet inte hur länge.
Det är som de fem Stormakterna,
som kan oavsett hur man vänder och vrider slingra sig ur med sina vetorätter- till att slippa ta ansvar.

Så kapital styr- men behöver inte alltid göra det .
Skärpning behövs och den vise bör undervisa för en bättre framtid till mötes.

Det finns en stor kunskapsbrist i världen, med ett faktaunderlag utan missvisande siffror.

Klart vi alla behöver göra något, men förmodar att den insändande kommentaren syftar till att, hur mycket mer kan man begära av oss i detta land?

Som politiker och vad ni nu är, så hjälper inte fagra ord och politiskt korrekta (tyvärr också oftast väldigt kontra produktiva) lösningar på de problem med utsläpp vi har.

Ta Malmö som exempel, då elbilarna ökat markant liksom befolkningen, så räcker elen där inte till längre, så hur löser de problemet, jo, de sätter upp ett antal dieseldrivna el-aggregat, varför dessa smutsiga redskap? Jo, för att miljöpartiet med dess vänster allierade tycker att kärnkraft är smutsigt, hur går det ihop?

Samma politiker och detta gäller även de på höger sida, kan inte ens hjälpa företag med fondering i utveckling av ren energi för produktion och lagring, teknikerna finns, men det kostar att utveckla och starta upp produktionen.

Se över ovan och se bortanför era ideologier och gör lagar som hjälper invånare och företag att på ett lönsamt vis hjälpa till att minska utsläppen, morot brukar funka bättre.

Se även till att länder som bl.a Kina som släpper ut så brutalt mycket straffas istället, gör det dyrare att handla med dem, lägg kolskatterna på deras produkter tills dess att de blir kol neutrala.

Kommentarsfunktionen är stängd