Nyheter

”Vi är väldigt uppskattade”

Nyheter Den stora internationella övningen Aurora blev inställd på grund av rådande läge. Men på Skillingaryds skjutfält genomförs just nu en generalrepetition inför kommande. Del 3 av 3. På Malmstigen vid södra delen av skjutfältet träffar vi Elsa och Olliver som bygger krigsbro

Bron vid Malmstigen är skadad och tillfällig bro ska anläggas intill  [1/12]

Bruno Clason, överste löjtnant, berättar om slutövningen  [2/12]

Olliver Ahlstedt och Elsa Wiklund är två av de värnpliktiga som gör sin slutövning i Skillingaryd  [3/12]

Med kran lyfts balkarna av lastbilen  [4/12]

Balkarna förs ut  [5/12]

Henrik Engström från Nässjö är plutonchef  [6/12]

  [7/12]

  [8/12]

48 meter bro kan anläggas  [9/12]

Snart är balkarna över Lillån  [10/12]

  [11/12]

  [12/12]

Närmare 300 militärer, varav 130 unga värnpliktiga gör den här veckan sin slutövning i skogarna mellan Vaggeryd och Klevshult. Vi träffar Bruno Clason, överste löjtnant, vid Miliseum i Skillingaryd innan vi följer med honom ut för att se hur militären bygger broar.

– Vi kommer öva fältarbete för rörlighet. Det momentet vi övar på under slutövningen är övergångsområden, berättar överste löjtnant Bruno Clason.

När däcksbro 200 anlagts i norra delen av skjutfältet åker vi söderut. Vid Malmstigen planeras en fast krigsbro anläggas. Bron som ska anläggas skjuts ut från lastbilen. Bron klarar 65 ton och mäter 48 meter och kommer att användas som ersättningsförbindelse. Två av de värnpliktiga, Olliver Ahlstedt från Mjölby och Elsa Wiklund från Umeå, ska se till att den fasta bron över Lillån ska anläggas. 

– Vi har gått en grundutbildning, efter jul har vi tagit förarbevis för tunga fordon och nu är vi här och ska bygga bro. Vi har valt den här utbildningen själva. Vår utbildning är bred och innehåller många olika arbetsuppgifter, berättar Olliver Ahlstedt från Mjölby, som kommer att jobba på Ing2 i Eksjö framöver. 

– Vi jobbar mycket med fältarbeten och förändrar miljön. Jag visste inte att vi var så uppskattade förrän vi började bygga broar, säger Elsa Wiklund som efter avklarad värnplikt kommer att jobba som skolinformatör inom försvarsmakten i Göteborg.

Vid Malmstigen är militärpolisen på plats också för att kontroller att säkerheten fungerar. Fredsplutonchef Henrik Engström, som bor i Nässjö, är ansvarig befäl.

– Vi upprättar en ersättningsförbindelse vid den här befintliga bron som nu är skadad. En kran skjuter ut brodelarna så att man når andra sidan. Vi kan bygga 48 meter och bron klarar 65 ton. Vi matar ut brobalkar och varje värnplikt har sitt ansvarsområde och där ingår även de viktiga säkerhetsrutinerna. Varje balk ska exempelvis underhållssmörjas när balken förs ut. Varje individ ska kunna momentet här, men man blir specialist inom sitt område.

Lastbil med flertalet balkar backas intill och kranen ser till att skjuta ut balkarna till andra sidan Lillån.

Hur ser framtiden ut vid regementet i Eksjö?
– Det är 4 000 ungdomar i en åldersklass av ungefär 100 000 totalt som mönstrar i hela landet. I dagsläget så utbildar vi ett kompani, men vi anpassar oss efter en framtida tillväxt. Vi har många unga befäl och ett ungt arbetslag, avslutar Bruno Clason, överste löjtnant.

Taggar

Dela


1 reaktion på ”Vi är väldigt uppskattade”

Nej till Nato, Sverige ska vara neutralt. Det är bara bra att Aurora blivit inställt.

Kommentarsfunktionen är stängd