Nyheter

”Vi är bara starka när vi hjälper varandra”

Nyheter Azra Muranovic gör sin första mandatperiod som kommunalråd i Värnamo kommun och stormtrivs i rollen.

Azra Muranovic (S) ser rollen oppsitionsråd som den mest givande yrkesrollen hon haft.

– Det har varit en intressant resa med både högt och lågt. Som kommunalråd får du stå face to face med olika frågor. Ena dagen kollar du vatten- och avloppsledningar, nästa dag sitter du på middag med kungen och drottningen. Det är utan tvekan det mest givande uppdraget jag har haft, eftersom att jag har fått en insyn i kommunens verksamheter på ett sätt som jag inte hade fått annars, säger Azra.

Hon ser en fördel i acceptansen som råder mellan kommunalråden.
– Det är viktigt att vi ser varandras roller. Jag vet vad de (Hans-Göran Johansson och Gottlieb Granberg) vill och de vet vad jag själv och mitt parti vill. Mycket är en förhandlingsfråga åt båda hållen. Vi respekterar varandras åsikter och när debatten väl är slut så kan vi ta en kopp kaffe på fikapausen.

”Gör rätt”
Azra Muranovic vill ha ett ledningsskifte vid nästa val, men hon ser en nyckelfråga.
– Mest av allt vill jag se en förstärkt kommunal ekonomi, i och med det läget vi sitter i. Corona-pandemin gör att läget ser tufft ut och i mitt drömscenario hoppas jag att det inträffar något som ändrar både den hälsomässiga och ekonomiska situationen ganska snart.

Förra veckan presenterade regeringen höstbudgeten, med satsningar värda 105 miljarder kronor.
– Det är en otrolig budgetproposition. Jag tycker att det var fantastiskt när Magdalena Andersson redan 2014 gick ut med linjen om att vi ska ”fylla på ladorna”, för att minska statsskulden. Det har resulterat i att vi har bättre förutsättningar än många andra länder, men vi ska ta lika mycket ansvar som alla andra. Hittar vi fel inom skolan och sjukvården, som pandemin nu visar med brister inom äldreomsorgen, måste vi erkänna våra misstag och göra rätt. Framför allt de som sitter i styret.

”Yes, jag lyckades”
Azra Muranovic är kvinnan med stort intresse för FN- och EU-frågor. För Azra har Socialdemokratins ideologi präglat hela hennes liv.
– Det handlar om frihet, jämlikhet och solidaritet. Dessa frågor har varit väldigt avgörande i mitt liv och de präglade mitt liv. Jag växte upp i Bosnien och var väldigt liten när kriget bröt ut. Jag såg hur nationalister behandlade mina medmänniskor och ställde mig frågan: Hur mycket maktmedel får man använda och vad är en människa värd? Jag står för att vi är bara starka när vi hjälper varandra. När vi gör tvärtom är vi små.

För Azra härrör sig det politiska intresset hemifrån.
– Jag och pappa har alltid diskuterat mycket politik. Båda har starka åsikter, men vi har tålamod med varandra. Några gånger har pappa vägrat att erkänna att jag har haft rätt. Men vid de tillfällena det väl händer känner jag ett stort ”yes, jag lyckades”, skrattar oppositionsrådet.

Internationella studier
Genom ett gymnasieprojekt engagerade hon sig i Folkets park.
– Jag träffade Lennart Stockhaus vid några tillfällen och han frågade om jag ville engagera mig i Folkets park-stiftelsen. Jag satt i stiftelsen innan jag blev antagen till studier vid Malmö Universitet. Ulla (Gradeen) träffade jag till och från sedan jag var ett barn och hade alltid politiska samtal med henne.

Azra har studerat samhälls- och statsvetenskap med inriktning Internationell Migration och etniska relationer, Fred och utvecklingsarbete samt EU-studier vid Malmö universitet, Linnéuniversitetet och Högskolan i Dalarna.
– Ett tag drömde jag om att arbeta som åklagare när jag var väldigt liten, men med bakgrund av mina upplevelser från barndomen tänkte jag om. Jag insåg tidigt att jag inte kan ändra det som redan har hänt. Historia är ett viktigt ämne och genom politiken kan man arbeta för att slippa upprepa mörka delar av historien.

Medlemmar i fokus
Sedan 2018 går Azra i bräschen för det socialdemokratiska arbetet i Värnamo kommun. Ett arbete med fokus på medlemmarnas röst.
– För oss handlar det om att engagemanget ska komma underifrån. Vi fokuserar på att vara effektiva mot medlemmarna genom fler möten och olika utbildningar, vilket är ett viktigt förhållningssätt för oss.

Azra Muranovic ser att en generation särskilt måste nås ut till och engageras.
– Fler yngre behövs, det är jätteviktigt. Det dummaste vi kan göra är att få yngre att tro att deras röst inte betyder någonting. Vi måste slå hål på den myten, eftersom i en demokrati så är det folket som formar samhället. Därför behövs alla.

Taggar

Dela


1 reaktion på ”Vi är bara starka när vi hjälper varandra”

Ja så är det! Vi är starka när vi hjälper varandra. För mig också som fyrabarnsmamma är politik viktigt. Politik har blivit som ett barn för mig, som växer varje dag i mitt hjärta. Kan inte släppa. Vi invandrarkvinnor vill också ha en plats i mitt parti S. Politik är viljan!

Kommentarsfunktionen är stängd