Nyheter

Vem ska drabbas av min elförbrukning?

Nyheter Läs Peter Thorén, (MP), debattartikel här

Alla vill ha el i sitt vägguttag, men det är viktigt att minnas att all elproduktion påverkar sin nära omgivning och/eller människor och miljö i andra delar av världen.

Kärnkraft genererar cirka 30 procent av den svenska elproduktionen. Det finns stora mängder uran i den svenska marken, men halterna är låga. Uranet som används i kärnkraftverken i Sverige har framförallt brutits i Kanada, Australien och Namibia. Detta torde innebära att det framförallt är människor och miljö i dessa länder, som drabbas vid elproduktion i svenska kärnkraftverk. 

Det är viktigt att komma ihåg att elproduktion genom kärnkraft även efterlämnar stora mängder radioaktivt avfall. Detta måste slutförvaras på ett säkert sätt under mycket lång tid för att skydda människor och miljö. Vidare är drift av kärnkraftverk en allvarlig säkerhetsrisk. Det har tydligt framkommit vid de tre stora olyckorna i Harrisburg 1979, Tjernobyl 1986 respektive i Fukushima 2011.

Vattenkraft svarar för cirka 45 procent av den svenska elproduktionen. Denna produceras till mycket stor del i de kraftverk med tillhörande vattenmagasin, som anlagts i norra Sveriges älvar. En fördel med vattenkraft är att den är reglerbar, det vill säga det går att styra produktionen till tidpunkter när elbehovet finns. Kraftverksdammarna utgör vandringshinder i älvarna, vilket är negativt för den biologiska mångfalden, och påverkar dessutom livsmiljön för de människor som bor i närområdet. 

Vindkraft ger cirka 17 procent av svensk elproduktion. Denna produceras framförallt i norra Sverige. Kävlinge kommun i Skåne har genom ett politiskt beslut under hösten 2021 sagt nej till en havsbaserad vindkraftpark om 20 verk i Öresund. En sådan skulle tydligen inte stämma överens med deras översiktsplan, som är under framtagande och i vilken det läggs stor vikt vid att bevara den öppna vyn över sundet.

Trots detta är en sak helt säker: Politikerna och de boende i Kävlinge tar för givet att de ska ha el i sitt vägguttag.

Peter Thorén, Miljöpartiet Värnamo

Taggar

Dela


16 reaktioner på Vem ska drabbas av min elförbrukning?

Eftersom MP själva saknar den kunskap som behövs för att komma med förslag som faktiskt värnar om miljön så kanske ni skulle vända er till några riktiga och inte självutnämnda experter på området innan ni kommer med era vilda fantasier till idéer.

Själv är jag ingen expert, men med några minuters efterforskning kan man upoenbarligen lära sig mer om detta än MP.

Kärnkraft har orsakat minst antal personskador per genererad effekt av alla elslag. Kärnkraft kan vara både säker, lokal och effektiv eftersom flera moderna reaktorer kan byggas där elektriciteten faktiskt behövs och dessa kan köras på det vi i dag kallar för kärnavfall och stoppar i berggrunden. När vi är klara med detta bränsle så är den återstående halveringstiden en bråkdel av den nuvarande halveringstiden vilket minskar risken för framtida katastrofer med använt bränsle markant.

Dessutom… Hur svårt skall det vidare vara att förstå skillnaden mellan basproduktion och stödproduktion?

Hur vore det om det blev mörkt, kallt om nätterna när kärnkraften och vattenkraften inte längre producerar strömmen du i dag använder för att undvika detta samt för att ladda din elbil, fylla vattentornet med vatten och hålla din lokalt producerade mat kyld och fryst både hemma och i butik?

Tror du att batterier växer på träd och saknar miljöpåverkan?

/Vuvuzela

Hej
Jag vill säga min åsikt om Elkostnaden, varför stänger man ner en del av kärnkraften innan man har ett riktigt alternativ, vindkraft och solceller är jättebra när vädret tillåter och så länge det inte går att lagra energi så är det bara ett tillskott. Enligt MP så är det mer miljövänligt att köra oljekraftverket i Karlshamn (Det är nog bra för miljön) Jag försöker hänga med de politiska TV debatterna och hört många gånger hur Ygeman och Per Bolund säga att vi har ett Elöverskott i Sverige är det inte dags att ta fram detta överskott så det kommer invånarna i Sverige till nytta och inte går till utlandet, det kan ju inte räcka om de sätter upp några vindkraftverk i Kävlinge. Jag har bekanta som fått betala nästan 10 000 kronor mer för elen i december månad och dessutom har den som kör en dieselbil betala ungefär 6 kronor mer per mil bor man då på landet har cirka 2 mil till vårdcentral, apotek, handla mat med mera
Är men pensionär och jobbat i cirka 50 år och med dålig pension då går hela pensionen till dessa utgifter eller om det är en barnfamilj med resor till olika aktiviteter kan det bli mycket körande.
Till syvende och sist varför ska vi rösta på MP

Ligger i linje med all annan symbolpolitik som bedrivs av (MP). Kärnkraftshatet är inte det enda (MP) har sabbat. Vad sägs om Preemraff? Där hade vi chans att göra ytterligare en miljöinsats på riktigt men hux flux kom de ”på bättre tankar”.

Dessutom: Hur tror du att alla väderkvarnar kommer på plats? Vad byggs de av? Påverkar de närmiljön? Dessutom så är väderkvarnarna till och med sämre än solcellerna när det gäller planerbarheten, där vet man åtminstone att de inte levererar på natten när det är mörkt.
Riktigt pinsamt att ni fortfarande tror att den ”gratis” väderkvarnskraften är räddningen för miljön. Skulle säga att miljön klarar sig oerhört mycket bättre utan ett miljöparti från Sverige. Kolla på era finska kollegor i stället.

Har MP en uns självinsikt så bör de skämmas sjufallt så som de med S-hjälp förstört Sveriges elproduktion som vi alla svenskar under 1900-talet byggt upp med våra skattepengar.
Den säljs nu ut till övriga Europa till höga priser som vi också måste betala om vi inte ska frysa ihjäl.
Vi som betalat alla vattenkraft/kärnkraftverk borde i anständighetens namn ha en fördel i lägre pris.
För övrigt. upplyser ju Gillberg i filmen om att Kina äger 20 procent av vindmöllorna som uppförs. Även där skjuter skattebetalarna in pengar.
Alla planerade investeringar i norra Sverige är stora elslukare.
Behövs minst 8–10 nya kärnkraftverk inom en snar framtid.

För uppenbart enögda miljöpartister: Ingen dog av radioaktivitet i Fukushima, men 16 000 av vågen.

Och att ni skulle bry er om koldioxid är ju bara ett skämt när ni lagt ner 4 kärnkraftverk under er tid vid makt.

Och fortsätta att ljuga om att vindkraften är billig när elpriset slår rekord efter rekord kan ni. Men om ni hade haft skam i kroppen när ni ser hur folk hukar under elfakturorna så hade ni skämts nu. Usch, vad är ni för människor?

Man kan fråga sig vem som drabbas av MP:s politik. Det är inte partiets väljarbas som finns i Stockholm och kan ta bussen eller T-banan till jobbet. MP har spelat ut sin roll i svensk politik. Man verkar tro att potatis kan odlas balkonglådorna på Söder i Stockholm. Vi måste ha kärnkraften som bas i energiförsörjningen tillsammans med vattenkraften.

Peter, du nämner att det påverkar människor i andra länder när det gäller kärnkraft, men inte ett ord om det när det gäller vindkraft.
Vindkraft behöver massor av farliga komponenter som till exempel kobolt som bryts i gruvor i bland annat Kongo där många barn utnyttjas som arbetskraft. Även neodym, praseodym och dysprosium som produceras i Kina.
Ståltornen produceras i Kina och fraktas med lastfartyg till Sverige. Tusentals ton betong behövs till grunden.
Rotorbladen är gjorda av lager på lager med plast som innehåller bisfenol A runt en kärna av kolfiber eller balsaträ från Amazonas och ytterst epoxifärg som under sin livslängd avger tonvis med mikroplaster.
Ett vindkraftverk har en livslängd på cirka 20 år.
Sedan tillkommer ju förstörelsen av biotopen där växter och djur får sin natur förstörd.
Kallar du detta miljövänligt?
Rekommenderar dig att titta på dokumentären
”Headwind21, finns på youtube.

Gå in på Youtube och titta på vad den gamle miljökämpen Björn Gillberg har att säga angående denna vansinniga energipolitik som för närvarande råder.
Avsnitt 29. Björn Gillberg – Vindkraften, elhysterin och elbristen hotar välfärden, demokratin och miljön. Mycket bra avsnitt!
Man pratar om att isolera partier i riksdagen.
Det parti man bör isolera i första hand är ju Miljöpartiet.
Hägna in dem med elstängsel (om det nu finns någon el) eller kanske det, som i dessa tider, är säkrare. Taggtråd. Och sätt munkavle på dem.

Thomas

El är en Europeisk marknadsvara.
Investeringskostnad och driftskostnad sätter priset på varan till försäljning på marknaden. Effekten av rörligt mot bundet är den risk som du som kund kan spekulera i. Fakta om hur vi importera alt exportera kan också vara en favorit i webben, så får man en bild av verkligheten i ögonblicket och kanske då ser möjligheten med stora elinvesteringar i vind, sol och vatten. Tror inte Tyskland är helt fel ute i den frågan.
https://www.svk.se/om-kraftsystemet/kontrollrummet/

Jo utifrån koldioxid utsläpp är det kolkraft ,men de har klara mål att gå mot grönt. Frankrike har bara kärnkraft och vindkraft och färgen är grön. Elen i Frankrike är dyrare än i Sverige!

Så duktigt av dem. Sverige har haft koldioxidfri elproduktion i decennier. Tyskland kommer aldrig att bli grönt.
Frankrikes priser beror väl på att Tyskland drar upp dem.

Påverkar inte vindkraften livsmiljön för de som bor nära dessa vindsnurror jag bara undrar/ var med och gjorde markarbete för de två som finns i kulltorp, där vi avverkade skog och körde bort allt ris, under 40 års arbete i skogen med mycket avverkningar som aldrig kommer i närheten av vad dessa vindsnurror förstör i naturen. Det förvånar mig att Miljöpartiet ställer upp på detta. Det finns regler för hur man får avverka skog. Tydligen finns det inga regler för hur man får skövla skog och dika ur för att bygga vindkraft, en fråga Thoren vill du inte ha el i dina vägguttag?

Det kan ju vara lämpligt, om nu någon mot förmodan skulle tror, att vindsnurror (som funkar dåligt när behovet är som högst) ska täcka det ständigt ökande energibehovet, att det är på plats innan man stänger ner kärnkraften!? Samtidigt som EU-kommissionen vill klassa kärnkraft som hållbar energi och nödvändigt för att klara av klimatmålen, raka motsatsen vad MP tycker.

https://www.nyteknik.se/energi/eu-kommissionen-vill-klassa-karnkraft-som-hallbar-energi-7027024

Så skönt att MP är ur regeringen men tyvärr är skadan redan skedd. Lider med jobbpendlare som har tusentals kronor i dieselräkningar i månaden och nu även blir ruinerade då elräkningarna börjar dimpa ner. Jag värnar om miljön, men även att vi inte ska gå tillbaka till stenåldern och bli ett U-land som MP verkar vilja. Aldrig i mitt liv att jag skulle lägga min röst på MP, finns ju ingen logik i deras klimatpolitik över huvud taget

Och vad är din lösning på problemet med otillräcklig el i Sverige och skenande kostnader både för oss privata konsumenter samt företag i behov av ström till rimliga priser? Är lätt att se alla andras fel men vad vill du och MP göra för att konkret lösa de problem som finns i dagsläget när folk inte har råd att betala elräkningarna

Oavsett politiker eller Kävlingbo så förväntar sig nog alla i Sverige att det finns el i uttagen till en skälig avgift. Att MP vill att alla ska bo i en grotta med öppen eld är ju uppenbart, med tanke på dess politik som gör alla i Sverige fattiga. Förutom politiker som har bra lön, bor i centrala Stockholm och påverkas ej av orimliga elpriser och bränslekostnader. Nej, bort med MP:s inflytande nu. Slutförvaringen är säker och det som hände på nämnda platser är tragiskt med utvecklingen och säkerheter utvecklas. Och det som hände i Fukushima berodde väl på en yttre omständigheter vill jag minnas, även om det kan hända igen. Mer kärnkraft åt folket.

Kommentarsfunktionen är stängd