Nyheter

Vecka två kommer vaccinet!

Nyheter Antal nya fall per vecka ligger på en hög nivå. Belastningen på vården är hög med många som vårdas på sjukhus och i intensivvården. Det är ett allvarligare läge än i våras då vi aldrig tidigare vårdat så många för covid -19 som nu. Regionen sammanfattar och berättar om vaccinstrategi, vem och när

Det förekommer också en stor andel fall på kommunernas särskilda boenden.

Väldigt många har provtagit sig senaste veckan. Vi har bra kapacitet för detta. Totalt sett i länet är runt 15 procent av alla testade positiva.

Belastningen på hela sjukvården toppar och går över vårens nivåer. Antalet patienter på IVA inte riktigt lika högt som i våras men fler är kvar på vårdavdelning och behandlas med bland annat  högflödessyrgas. Det är ansträngt i hela systemet och alla får nu jobba mycket, även utanför covid-enheterna.

Skärpta allmänna råd
Från och med i måndags gäller nya föreskrifter och allmänna råd. Det är en liten skärpning i tonen jämfört med de regionala som gällde tidigare. Som enskild person är man skyldig vidta åtgärder för minskad smittspridning som att till exempel begränsa kontakter, resa säkert och så vidare. De nya råden ställer också högre krav på verksamhetsutövare.

Planering för vaccination pågår
Staten och Sveriges Regioner och Kommuner är överens om att vaccinering av covid-19 ska ske så snart det går under 2021. Det preliminära beskedet är att vi ska kunna starta vaccination av prioriterade grupper inom kommunal vård vecka 2 eller 3, 2021. När ett vaccin blivit godkänt kommer produktion och leveranser att komma igång med kort varsel. Planeringen för hur vi ska genomföra vaccinationen pågår i nära samarbete med kommunerna.

De som först kommer att erbjudas vaccin är:

  • Personer som bor på särskilda boenden för äldre eller har hemtjänst.
  • Personal inom äldreomsorg, hälso- och sjukvård och övrig omsorgspersonal som arbetar nära personer enligt ovan.
  • Nära hushållskontakter till personer som har hemtjänst.

Därefter kommer vaccin att erbjudas till:

  • Övriga personer som 70 år och äldre
  • Övrig personal inom vård och omsorg som arbetar nära patienter och omsorgstagare med ökad risk för att bli allvarligt sjuka i covid-19
  • Övriga personer 18–69 år som tillhör riskgrupper

Slutligen kommer övriga personer som är 18–69 år, och som inte tillhör riskgrupper, att erbjudas vaccin.

Det kommer att vara kommunerna som ansvarar för att genomföra vaccinationerna för brukare på särskilda boenden för äldre och patienter inskrivna i hemsjukvård och nära hushållskontakter.

Region Jönköpings län ansvarar för att vaccinera övriga grupper.

Dagsläget 
Onsdag 16 december vårdas 72 personer för covid-19 på länets sjukhus. 12 personer får intensivvård i Region Jönköpings län.

Överskrids kapaciteten kommer patienter att få flyttas till andra regioner i ett nationellt samarbete.

Källa: Pressmeddelande från Region Jönköping

Taggar

Dela


3 reaktioner på Vecka två kommer vaccinet!

Tur att Sverige är så glesbefolkat med fem gånger färre personer per kvadatkilometer mot snittet i Europa samt är ett av de mest glesbefolkade länderna i världen. Annars hade folkhälsomyndighetens råd inneburit att vi inte haft några kvar att vaccinera.

Det är väl ändå upp till varje enskild individ att ta sitt ansvar. Att vuxna människor ska behöva bli tillsagda på skarpen om hur man ska bete sig i en pandemi är för mig obegripligt. För att tillåta nedstängning i Sverige krävs att man ändrar grundlagen eller skriver en ny lag som tillåter det. Men måste vi verkligen göra så eller kan människor tänka själva? Hur svårt är det egentligen? Håll avstånd, undvik stora folksamlingar och tvätta händerna! Inget som vi inte vet sen tidigare med vinterkräksjuka och influensa varje vinter. Så vad är det folk inte förstår när det gäller covid-19 och varför klandrar vi myndigheterna för detta dårskap?

Kommentarsfunktionen är stängd