Nyheter

Varnar för översvämningar

Nyheter Efter kontakt med räddningstjänsten går Länsförsäkringar Jönköping under onsdagen ut med en varning och med information till allmänheten som bor i Värnamoområdet.

– Vi vill påminna om att inte ha grejer direkt på källargolvet utan att man lyfter upp dessa åtminstone 10 centimeter ovan golv. Det kan också vara bra att täta runt ”känsliga” dörrar, fönster och ventiler samt att stoppa i till exempel en handduk i golvavlopp i källarplan, säger Lennart Sundberg, skadeförebyggare Länsförsäkringar Jönköping. Bild: Press

Efter en tid med kraftigt snöväder och plötsligt töande ökar risken för översvämningar i åar och sjöar. Framöver väntas ytterligare nederbörd, vilket ökar risken än mer. Den ökade vattennivån har märkts specifikt i Värnamoområdet där vattennivån i Lagan höjts en meter under den senaste veckan. Enligt länsstyrelsens prognos väntas även Svartån i Tranåsområdet drabbas av högre vattennivåer mot slutet av veckan. Efter kontakt med räddningstjänsten går Länsförsäkringar Jönköping under onsdagen ut med en varning och med information till allmänheten som bor i riskområdena. Husägare är speciellt utsatta, då översvämning i källaren är vanligt förekommande vid förhöjda vattennivåer.

 – Vi vill påminna om att inte ha grejer direkt på källargolvet utan att man lyfter upp dessa åtminstone 10 centimeter ovan golv. Det kan också vara bra att täta runt ”känsliga” dörrar, fönster och ventiler samt att stoppa i till exempel en handduk i golvavlopp i källarplan, säger Lennart Sundberg, skadeförebyggare Länsförsäkringar Jönköping i ett pressmeddelande.


Tips! Detta kan du göra själv för att förhindra att din bostad och dina saker förstörs:

 – Se över källaren. Det blir lätt översvämning i källare – ställ upp sådant som står på golvet på hyllor eller flytta det till vindsförråd.

– Säkerställ att dina golvbrunnar har backventiler – se till att ha filtar och något tungt att ställa ovanpå för att stoppa vatten från att komma in.

– Rensa dina hängrännor, stuprör och dagvattenbrunnar. Kontrollera även taket för att se att plåtar och takpannor är hela och sitter på plats.

Taggar

Dela


1 reaktion på Varnar för översvämningar

Vi byggde ju pumpar. La flera miljoner på detta.
Vad hände med alla dessa pengar?
Fy för denna kommun.

Kommentarsfunktionen är stängd