Nyheter

Värnamoson är ansvarig för Våreld

Nyheter Peder Hertzberg, bördig från Värnamo, är överste löjtnant och momentsövningsledare för Våreld

Båtar, fordon och nybyggd bro  [1/7]

P4 i Skövde kom idag på genomresa  [2/7]

Bron tog 2 timmar att bygga  [3/7]

Fordonen har med sig bland annat mat, vatten och drivmedel  [4/7]

Ing2 i Eksjö har byggt bron  [5/7]

Tunga fordon  [6/7]

Värnamosonen Peder Hertzberg är överste löjtnant på Ing2  [7/7]

Idag har det varit många militärfordon som passerat Vaggeryds- och Värnamo kommuner. Från P4 i Skövde har det i fyra omgångar kommit totalt 100 fordon med mat, vatten, drivmedel och underhållsartiklar. Skövdefordonen, som även innehåller 400 militärer, är på genomresa i kommunen och kommer att avsluta sin resa med Ravlunda och Revinge skjutfält.

Eksjös 21:a ingenjörsbataljon är delaktiga i övningen med totalt 300 militärer. Till Skillingaryds skjutfält kom man igår och inatt har ett 70-tal man byggt broar för att P4 ska kunna ta sig fram och igenom skjutfältet idag. Bron strax väster om Norra strandvägen på Skjutfältet mäter 100 meter. Den har byggts ihop av 20 sektioner som har transporterats från Eksjö på lastbilar.

– Ungefär 2 timmar tar det att bygga den här bron vi har bakom oss nu, säger Peder Hertzberg som är dagens momentövningsledare och överste löjtnant.

– Vi har många vägval idag, men nu övar vi på att befintliga förbindelser inte är tillgängliga och bygger broar för framkomlighet. Övningen är ett viktigt steg på vägen mot försvarsmaktsövningen ”Aurora” som är i höst. Vi från Eksjö kommer att vara kvar här till måndag och bygga fler broar, menar överste löjtnant Hertzberg, som för övrigt är Värnamobördig.

Våreld är också slutövning för de som ryckte in i höstas. Det är första gången en längre grundutbildning finns tillgänglig och här tränas och övas det tillsammans över gränserna. Under Våreld övar 3 000 personer totalt tillsammans.

– Det är en viktig del att öva tillsammans samtidigt som det är otroligt roligt, avslutar Peder Hertzberg.

Taggar

Dela