Nyheter

Värnamos befolkning ökar

Nyheter I dag publicerar SCB färska befolkningssiffror för 2021 för Sveriges alla kommuner. Bilden är tydlig: befolkningen växer på många håll. Även i Värnamo kommun har folkmängden ökat.

I dag publicerar SCB färska befolkningssiffror för 2021 för Sveriges alla kommuner. Bilden är tydlig: befolkningen växer på många håll. Även i Värnamo kommun har folkmängden ökat. Arkivbild: David Alin

I Värnamo kommun bor numera 34 661 personer. Det är en ökning med 131 personer, motsvarande 0,4 procent, jämfört med år 2020.

– Det som gör att folkmängden i Värnamo ökar jämfört med året innan är framför allt inflyttningen. 1 446 personer flyttade dit under förra året, medan 1 345 flyttade därifrån, säger Tomas Johansson, befolkningsstatistiker på SCB.

I hela Jönköpings län ökar befolkningen med minst 0,2 procent i nio av 13 kommuner jämfört med året innan. Den största ökningen står Habo kommun för (1,8 procent), medan folkmängden i Gnosjö kommun minskade mest (0,5 procent).

Ökning i flera kommuner

I hela Sverige är vi, enligt den senaste befolkningsstatistiken, 10 452 326 invånare. Det är en ökning med 0,7 procent jämfört med 2020 och folkmängden ökar på flera håll. Jämfört med året innan har 205 kommuner vuxit och 85 krympt. Den största befolkningsökningen i hela landet sker i Knivsta kommun i Uppsala län. Här har folkmängden vuxit med 3,7 procent på bara ett år.

Under samma period har befolkningen i Bengtsfors kommun i Västra Götalands län krympt med 1,9 procent.

– Det finns två skäl till att befolkningen ökar i Sverige. Det föds fler än det dör, och fler invandrar än utvandrar. Den största delen av folkökningen förklaras av invandringsöverskottet, säger Tomas Johansson.

Bosnien och Hercegovina vanligaste ursprungsland bland utlandsfödda

En nyhet i SCB:s befolkningsstatistik är tabellen över vanligaste födelseland bland utrikesfödda i varje kommun och län. 21 procent av invånarna i Värnamo är födda i ett annat land.

– 17 procent av de utrikesfödda i Värnamo kommun kommer från Bosnien och Hercegovina. Det är ovanligt. Det är bara i Vaggeryd som Bosnienfödda också är den största gruppen bland de utrikesfödda, säger Tomas Johansson.

I 121 av de 290 landets kommunerna är Syrien numera det vanligaste födelselandet bland utrikesfödda. Finland är vanligast i 69 kommuner. På delad tredje plats ligger Norge och Polen, som är vanligast i 16 kommuner var.

Tabeller

Taggar

Dela


1 reaktion på Värnamos befolkning ökar

Med den takt som ökningen har varit de sista tio åren år vi 40 000 om cirka 33 år, heja Värnamo.

Kommentarsfunktionen är stängd