Nyheter

Värnamoföretag delaktigt i tekniksensation

Nyheter En dammsugare helt i återvunnet material? Det må låta som en utopi, men för Värnamoföretaget PE Plast har tanken blivit en verklighet.

Tommy Karlsson på Stena Recycling och Patrik Ekwall på PE Plast berättar historen bakom världens första dammsugare tillverkad helt i återvunnet material. Skärmdump

På Värnamo Näringslivs senaste frukostmöte var temat ”det cirkulära samhället – låt materialen leva vidare”. Under mötet presenterades historien bakom framtagningen av världens första återvunna dammsugare. Plasten och komponenterna kommer från konsumentprodukter som använda hårtorkar, dammsugare och datorer. Tekniksensationen är ett samarbete mellan Electrolux, Stena Recycling och PE Plast i Värnamo. 

– Jag fick ett samtal från Stena Recyclings tidigare vd om jag kände till något företag i Småland som arbetar med plastförädling. Företaget hade en plan på att lansera en dammsugare i helt återvunnet material, men på grund av tillverkningsbrist hade projektet legat åsidosatt. De ville gärna komma vidare i projektet och jag fick i uppdrag att hitta en lämplig entreprenör, berättar Tommy Karlsson på Stena Recycling. 

Tommy Karlsson identifierade tre lämpliga entreprenörer som sedan Electrolux fick träffa. Valet föll till slut på Värnamobaserade PE Plast.

– Det var väldigt snabba ryck. Alla verktyg som behövdes kom från Ungern till Värnamo ett par dagar senare. Inom några veckor hade vi en dammsugare och komponenter framtagna. Det är i den här bygden saker händer. Stora företag är väldigt glada över att få arbeta med entreprenörer härifrån, som är öppna för idéer. Vi är överväldigade över resultatet som har blivit. Det här har varit ett jätteroligt och ett fantastiskt projekt, säger Patrik Ekwall, vd på PE Plast.

Alla komponenter på dammsugen är gjorda av förbrukade produkter och när dammsugaren ser slutet på sin livstid, går det att lämna in den på avfallsstationer och ge den ett nytt liv. Projektet är en del av Stena Recyclings ambition om ett cirkulärt samhälle. 

  Än så länge är dammsugaren endast en prototyp, men ambitionen är att starta upp serietillverkning. För oss är det här en kraftansträngning mot en hållbar framtid, säger Patric Bergqvist på Stena Recycling. 

Taggar

Dela


1 reaktion på Värnamoföretag delaktigt i tekniksensation

Hur funkar det med motorn, dammfilter strömbrytare etcetera? Återvunnet är ju rätt slitet i de flesta fall.

Kommentarsfunktionen är stängd