Nyheter

Värnamo kommun behöver en ny byggpolitik

Värnamo kommun behöver en ny byggpolitik

Nyheter Vänsterpartiets João Figueiredo debatterar.

Vi ser hur partierna positionerar sig i olika frågor där man tidigare visade ointresse eller försiktighet. Valrörelsen 2022 närmar sig med stormsteg och det är många som minns Gustav Fridolin (MP) och kolbiten. Själv minns jag Centerpartiet och potatisarna.

I en valrörelse inte allt för länge sedan delade Centerpartiet ut, under sin “närodladpolitik”-parollen (som de använder ännu i dag), potatissäckar i Värnamo. Syftet var att visa hur mycket de bryr sig om våra bönder och våra lokalproducerade varor.

Detta är anmärkningsvärt eftersom det är samma parti som leder kommunens styre och gång på gång har planerat och godkänt att man skulle bygga på åkermark och gröna ytor. Åkermark som dessutom klassas av Länsstyrelsen som “värdetrakter”, det vill säga mycket bördig åkermark som är hem till ett mycket rikt växt- och djurliv. I hela GGVV med omnejd är det enbart runt omkring södra Värnamo stad som dessa typer av åkermarker finns. Och planerat är det numera att man ska bygga på ännu mer åkermark, nästan så att hela värdetrakter i södra Jönköpings län försvinner helt och hållet under betongen.

Mycket märklig att detta kommer från ett parti som säger sig värna om svenska bönder och närproducerad mat i tider där miljön och matförsörjningen är så relevanta frågor som idag. Var ska maten produceras? I matbutiken, kanske?


Motargumenten brukar vara att staden växer och det måste byggas, det finns inga alternativ. Jag har märkt att det är tyvärr väldigt många som köper detta argument. Men argumenten är mycket ihåliga och det är dags att slå hål på dem! Det finns mycket ledig och outnyttjad yta att bygga på i staden. I de senare åren har Alliansen slösat bort många ytor genom att låtsas att det inte finns några tomma eller förfallna industrilokaler som bör urbaniseras. Sajo-fastigheten är ett utmärkt exempel på en sådan. Men det finns väldigt många andra platser i stan som kunde bebyggas, långt innan man behöver cementera över skogar och åkermarker.

Men kanske ännu värre har varit att godkänna nybyggnationer som har två eller tre våningar i stället för att skriva in i detaljplanen att nybyggnationerna måste ha minst sex våningar. Ett utmärkt exempel på det här är kommunens egna Finnvedsbostäders nya kvarter Väduren på Vråen. Vilken anledning finns det att bygga helt nytt med två och tre våningar? Hade man byggt med fyra eller sex våningar hade man kunnat dubblera antalet lägenheter i bostadsområdet. Nu måste vi leva med detta beslut i minst 50 år. Detta visar hur synbar små detaljer eller beslut i vår kommun har stora konsekvenser under flera generationer framöver. Att medvetet hålla nybyggnation nere hjälper också att hålla bostadspriserna uppe.


Till slut och inte minst hade vi kunnat gynna den lokala handeln genom att bygga på höjden och där det idag redan finns förfallna byggnader eller oanvända ytor, då staden förtätas, vilket inte händer när man expanderar staden bortom dess nuvarande gränser. Detta i sin tur skapar nya lokala jobb och i och med det stärker välfärden och skapar framtidstro. För att inte tala om att skona miljön för en okontrollerbar cementpolitik.

Vi måste tänka om, och vi måste göra det nu!

Vi måste börja expandera staden på ett ansvarsfullt, miljövänlig och hållbar sätt! För att när man expanderar till åkermarken, skog och gröna ytor förstör man inte bara miljön i många generationer framöver utan man sänker även livskvalitén i staden som förlorar nöjesytor som så många unga, vuxna, föreningar och även skolor använder. När man expanderar till åkermark och skog måste kommunen bygga nya vägar, nya gator, expandera fjärrvärme, bredband, bygga ut elnätet, vatten och avlopp. Enorma investeringar som kräver en enorm ekonomiskt ansträngning. Genom att bygga först på höjden där det redan idag är urbaniserat minskar kommunen kraftigt alla dessa kostnader. Dessa oerhörda kostnader är pengar som måste komma från någonstans, som tex från nedskärningar i skolan eller äldreomsorgen, som vi har sett under denna mandatperiod.

Allt detta är del av den cementpolitik som har präglat Värnamo under Alliansens styre: Bygg så det ryker (brukar alliansvännerna säga, till och med). Framför allt när allt blir färdigbyggt lagom till valet, tillägger jag.

Värnamo kommun behöver en ny byggpolitik. Det spelar ingen roll hur många nya bostäder vi tänker bygga för att underlätta att folk flyttar hit. Utan en välmående och bevarad miljö och fungerande välfärd kommer folk ändå inte vilja stanna länge, inte ens om man bjuder på potatis som är odlad långt härifrån.

João Figueiredo, Vänsterpartiet Värnamo

Taggar

Dela


6 reaktioner på Värnamo kommun behöver en ny byggpolitik

Det som har gjorts i Värnamo är förskräckligt.Man har byggt på varje parkering plats och trottoarer.Hoppas att man försöker att rädda det som går att rädda i forsättningen. Värnamo har blivit en cementstad bara för byggherrarnas intresse.

Vad är syftet med att förstöra fin skogs- och åkermark med cement? Allemansrätten ska vi vara rädda om, då behövs rekreationsområdena i skogen och naturen över huvud taget, och inte bara för vår del utan främst för att värna den biologiska mångfalden, som vi redan nu förstör i en rasande fart. Dessutom kommer snart försäkringsbolagen att sätta upp orimliga villkor för att försäkra byggander på strandnära områden som i dag är så eftertraktat

Måste staden växa till varje pris? Småstadsidyllen och närheten till naturen är för mig viktigare än fler hus och mer trängsel! Småskaligt och mer naturnära borde vara framtiden, då fler nu börjar tröttna på stora städer med alla dess problem och ”utmaningar”. Sverige och Värnamo mådde definitivt bättre på den tiden då vi var åtta miljoner invånare, jämfört med dagens situation med tio miljoner. Miljö- och klimatvinsten får vi på köpet!

Att expandera staden är alltid ekonomiskt billigare än att förtäta och bygga på höjden. Det ger oftast också bäst bostadskvalitet.

Billigast för kommunen är att helt sluta bygga.

Det är väldigt lätt att gömma sig bakom en pseudonym och hävda vad som helst. Billigare? Sett till vad? Vilka kostnader ingår i din definition? Känn dig fri att skriva ett insändarsvar med belägg och namn så alla vi kan se vilka intressen företagaren har.

Kommentarsfunktionen är stängd