Nyheter

Värnamo har en ny Mästare

Nyheter Första onsdagen i november var det återigen dags för Magdalena Johansson på Studiofotograferna i Värnamo att äntra den vacka trappan i Blå Hallen.

Magdalena Johansson med sitt Mästarbrev på den berömda trappan i Blå Hallen. Foto: Magnus Johansson  [1/3]

Magnus och Magdalena Johansson från Studiofotograferna på plats i Stockholms Stadshus inför ceremonin. Foto: Jenny Thörnberg  [2/3]

Några av de fotografer som i onsdags blev tilldelade sitt Gesäll- eller Mästarbrev. Foto: Jenny Thörnberg  [3/3]

Förra året, vid samma tid, var hon också i Stockholms Stadshus. Då för att bli tilldelad sitt Gesällbrev. I år var det så dags för nästa steg då hon nu fick mottaga sitt Mästarbrev.

Under högtidliga former delades denna kväll Gesäll- och Mästarbrev ut till 273 hantverkare inom en rad olika yrken. Allt från fotografer, guldsmeder och frisörer till lite ovanligare yrken såsom kakelugnsmakare och sadelmakare. Utdelare var Mästerkock Stefan Fritzdorf, ordförande för Stockholms Hantverksförening. Konfrencier var tv-programledaren tillika antikexperten Li Pamp. Polisens Musikkår stod för den musikaliska underhållningen under festkvällen.

Magdalena driver sedan tolv år sitt företag Studiofotograferna på Birger Jarlsgatan i Värnamo. Porträttfotografering i olika former är deras huvudsakliga uppdrag. Kunderna består till stor del av barnfamiljer och även företag som behöver bra bilder på sin personal.

Mästarbrevet är det högsta beviset på yrkesskicklighet inom ett hantverksyrke och garanterar förutom stort yrkeskunnande och erfarenhet även pålitlighet som hantverksföretagare.

Detta är första gången sedan Carl-Olof ”Mäster Olof” Nilssons aktiva tid som en fotograf i Värnamo kan kalla sig Mästerfotograf.

Läs mer om Magdalena här (länk)

Mästarbrev

I Sverige regleras tilldelningen av Lagen (1995:1255) om mästarbrev för hantverkare och Förordningen (1995:1256) om mästarbrev för hantverkare. Sveriges Hantverksråd har sedan 1995 myndighetsuppdraget att utfärda och återkalla Mästarbrevet.

Via Sveriges Hantverksråds Mästarregister kan man söka på många av de aktiva Mästarna i Sverige.

För att få ett Mästarbrev idag måste hantverkaren ha ett Gesällbrev och ytterligare 6 års yrkeserfarenhet samt anses vara lämplig med hänseende till Mästarbrevets anseende. I praktiken innebär detta att Mästaren har minst 10 år av utbildning och praktik utan anmärkning.

Taggar